1 sierpnia 2020

Kategoria:
Inne

Porcelana ecru czy kremowa – którą wybrać?

Dla wszystkich zainteresowanych tematem jasne jest, że porcelanowa zastawa stołowa to coś znacznie więcej niż zwyczajne przedmioty, jakich – bez zwracania na nie większej uwagi – używa się każdego dnia. W końcu piękne serwisy obiadowe, czy też równie urodziwe garnitury do kawy bądź herbaty, zachwycające swą formą i jakością wykonania do dnia dzisiejszego postrzegane są jako produkty luksusowe, dodające mieszkaniu sporej dawki prestiżu.

Zakup wyrobów z porcelany to, jak można się domyślić, inwestycja na długie lata – transakcja, jaka niewątpliwie będzie przynosić nam radość podczas dosłownie każdego posiłku. Zanim jednak zdecydujemy się na coś konkretnego, warto przyjrzeć się rozmaitym opcjom oferowanym nam przez rynek, którego rozmiary są doprawdy imponujące. Jak się okazuje, pod uwagę należy wciąć co najmniej kilka czynników, z których barwa na pewno nie będzie najmniej ważna.

Czy kolor ma znacznie?

Jak powiedziała nam osoba związana ze sklepem internetowym porcelana24.pl:

Kolor, na jaki się zdecydujemy powinien w pewien sposób odzwierciedlać na samych, pasując jednocześnie do wnętrza, które przyjdzie mu zdobić i to w długim okresie czasu. Dlatego należy działać rozważnie, patrząc niejako w przyszłość i starając się zignorować lansowane obecnie, lecz nietrwałe mody. Jakkolwiek zapewne niejednokrotnie widywaliśmy w różnego rodzaju pismach, czy też bezpośrednio na wystawach sklepowych atrakcyjną, krzykliwą ceramikę o fantazyjnych kształtach, wiedzmy, że tego typu nowości szybko się nudzą, lądując finalnie nigdzie indziej, jak tylko na zakurzonych strychach.

Ponadczasowe, stonowane propozycje

Znacznie lepszym wyborem – biorąc pod uwagę nadchodzące lata – będzie postawienie na bardziej stonowane propozycje. Na bazie tego właśnie założenia powstał temat niniejszego artykułu, mocno podkreślający subtelność selekcji jakiej musimy dokonać, porównując porcelanę. To, że klasyczne odcienie sprawdzą się najlepiej nie ulega naszym zdaniem wątpliwości. Jeśli jednak na wstępie odrzucimy standardową biel, wybór głównie będzie się sprowadzał do tego, czy bardziej przemawia do nas kremowa tonacja, czy też barwa écru.

Czym dokładnie jest porcelana?

Materiał jaki opisujemy znany jest od dawnych czasów, będąc niczym innym jak specjalną, szlachetną odmianą wysokiej jakości ceramiki, otrzymywaną z – wymieszanych w różnych proporcjach – kwarcu, skalenia i glinki kaolinowej. Wypalanie w piecu rozgrzewającym się do wysokiej, sięgającej nawet 1400 stopni Celsjusza temperatury gwarantuje niebywałą trwałość ostatecznego porcelanowego produktu. I choć to biała, lekko przezroczysta barwa bywa uznawana za znak rozpoznawczy najlepszych talerzy i filiżanek, to jak się okazuje, nieco cieplejsze odcienie nie pociągają za sobą najmniejszego spadku jakości.

Kolor écru

Kolor znamy jako écru, z francuskiego tłumaczony jako „surowe płótno”, można określić mianem delikatnej, żółtoszarej barwy, bądź też porównać do niebielonego jedwabiu. Idąc dalej, popularne écru z pewnością jest ciemniejsze od antycznej bieli, daleko mu jednak do beżu. W istocie okazuje się ono czymś mniej nasyconym niż kolor kremowy, będąc jego bardziej przytłumioną wersją.

Barwa kremowa

Przechodząc zaś konkretniej do kremowego, można bezpiecznie uznać, że to jasny – wpadający lekko w szary – beż. Kolor ten, choć ciemniejszy niż wyżej opisane écru jest nadal łagodny i stonowany, a przy tym sprawiający naprawdę ciepłe i kojące wrażenie. Żadnym błędem nie będzie nawet opisanie go jako czegoś podobnego do kawowej pianki. I choć wszystko to może wydawać się szalenie do siebie zbliżone, mając przed sobą porcelanowe zastawy w dwóch rozważanych barwach, z pewnością dostrzeżemy różnicę, która w naszych oczach zadziała na korzyść jednej z opcji.