Artykuł sponsorowany

Orzech, kostka i inne. Formy występowania węgla

Orzech, kostka i inne. Formy występowania węgla

Kostka, orzech, miał, ekogroszek – istnieje wiele odmian węgla kamiennego używanego w domach do ogrzewania. Czym się one różnią? Jakie mają zastosowanie i które z nich najlepiej pasują do konkretnych typów kotłów? Jakimi kryteriami kierować się przy ich zakupie, jeśli chcemy zaoszczędzić pieniądze bądź zależy nam na ekologicznym surowcu?

Jakie wyróżniamy rodzaje węgla opałowego?

Jednym z najczęściej wykorzystywanych surowców do ogrzewania domów i budynków jest węgiel kamienny. Jest to osadowa skała pochodzenia organicznego, która powstała w efekcie zmian zachodzących w materii organicznej pod wpływem czynników geologicznych, geochemicznych, biologicznych i biochemicznych. Przy wyższych cenach gazu jawi się często jako tańsza alternatywa dla niego. Istnieje kilka odmian węgla kamiennego opałowego: groszek, orzech, kostka i miał, a każdą z nich można zamówić u dostawcy węgla i koksu Dimex. Warto pamiętać, że wysoka jakość węgla przekłada się na jego większą wartość opałową i mniejszą emisję szkodliwych substancji.

Groszek i miał – węgle ekologiczne

Groszek, zwany też ekogroszkiem, swoje właściwości ekologiczne zawdzięcza temu, że wytwarza się go z z wysokokalorycznego węgla o niskiej spiekalności. To powoduje, że przy jego spalaniu nie powstaje tak duża ilość tlenków siarki, jak w przypadku innych surowców opałowych, a także nie pozostaje po nim wiele popiołu. Choć zwykle stosuje się go w kotłach retortowych, to można go też używać w wielu innych piecach.

Kolejnym węglem ekologicznym jest miał. Węgiel ten znajduje swoje zastosowanie w piecach konwencjonalnych, kotłach zasypowych, automatycznych kotłach miałowych i zgazowujących oraz kuchniach węglowych. Im bardziej drobny miał, tym lepszej jakości, ponieważ rozdrobnienie tego surowca zapewnia niską zawartość substancji go zanieczyszczających, na przykład piasku. Zarazem jednak drobniejszy węgiel ma niższą wartość opałową.

Węgiel orzech i kostka – popularne w polskich gospodarstwach domowych

Jedną z kluczowych właściwości węgla orzecha jest jego wysokokaloryczność, która z kolei przekłada się na sporą wydajność. A ponieważ odznacza się również niewielkim smoleniem, jest często wykorzystywany w domowych piecach konwencjonalnych i zasypowych oraz kuchniach węglowych. Dotyczy ro również węgla kostki, choć z innych powodów. Klienci chętnie go kupują, gdyż w porównaniu do innych rodzajów węgla kamiennego jest dość tani, a także wyróżnią się niską zawartością tlenków siarki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.