Ręka na węglu
2 marca 2022

Kategoria:
Inne

Orzech, kostka i inne. Formy występowania węgla

Kostka, orzech, miał, ekogroszek – istnieje wiele odmian węgla kamiennego używanego w domach do ogrzewania. Czym się one różnią? Jakie mają zastosowanie i które z nich najlepiej pasują do konkretnych typów kotłów? Jakimi kryteriami kierować się przy ich zakupie, jeśli chcemy zaoszczędzić pieniądze bądź zależy nam na ekologicznym surowcu?

Jakie wyróżniamy rodzaje węgla opałowego?

Jednym z najczęściej wykorzystywanych surowców do ogrzewania domów i budynków jest węgiel kamienny. Jest to osadowa skała pochodzenia organicznego, która powstała w efekcie zmian zachodzących w materii organicznej pod wpływem czynników geologicznych, geochemicznych, biologicznych i biochemicznych. Przy wyższych cenach gazu jawi się często jako tańsza alternatywa dla niego. Istnieje kilka odmian węgla kamiennego opałowego: groszek, orzech, kostka i miał, a każdą z nich można zamówić u dostawcy węgla i koksu Dimex. Warto pamiętać, że wysoka jakość węgla przekłada się na jego większą wartość opałową i mniejszą emisję szkodliwych substancji.

Groszek i miał – węgle ekologiczne

Groszek, zwany też ekogroszkiem, swoje właściwości ekologiczne zawdzięcza temu, że wytwarza się go z z wysokokalorycznego węgla o niskiej spiekalności. To powoduje, że przy jego spalaniu nie powstaje tak duża ilość tlenków siarki, jak w przypadku innych surowców opałowych, a także nie pozostaje po nim wiele popiołu. Choć zwykle stosuje się go w kotłach retortowych, to można go też używać w wielu innych piecach.

Kolejnym węglem ekologicznym jest miał. Węgiel ten znajduje swoje zastosowanie w piecach konwencjonalnych, kotłach zasypowych, automatycznych kotłach miałowych i zgazowujących oraz kuchniach węglowych. Im bardziej drobny miał, tym lepszej jakości, ponieważ rozdrobnienie tego surowca zapewnia niską zawartość substancji go zanieczyszczających, na przykład piasku. Zarazem jednak drobniejszy węgiel ma niższą wartość opałową.

Węgiel orzech i kostka – popularne w polskich gospodarstwach domowych

Jedną z kluczowych właściwości węgla orzecha jest jego wysokokaloryczność, która z kolei przekłada się na sporą wydajność. A ponieważ odznacza się również niewielkim smoleniem, jest często wykorzystywany w domowych piecach konwencjonalnych i zasypowych oraz kuchniach węglowych. Dotyczy ro również węgla kostki, choć z innych powodów. Klienci chętnie go kupują, gdyż w porównaniu do innych rodzajów węgla kamiennego jest dość tani, a także wyróżnią się niską zawartością tlenków siarki.