12 sierpnia 2021

Kategoria:
Inne

Nietypowe odmiany cebuli, których nie spotkasz w osiedlowym sklepie

Cebula jest składnikiem wielu potraw. Jej charakterystyczny smak potrafi wzbogacić każde danie. Niektóre odmiany, takie jak cebula czerwona są łagodniejsze, inne zaś szczypią w język podczas jedzenia. Najbardziej znana jest cebula żółta, którą można kupić w każdym sklepie spożywczym czy warzywniaku. Jakie są mniej znane odmiany warzywa? Gdzie ich szukać?

Przegląd i charakterystyka nietypowych odmian cebuli

Cebula to jedno z najważniejszych i najpopularniejszych warzyw stanowiących dodatek do wielu dań kuchni z różnych części świata. Jej charakterystyczny smak i aromat wzbogacają ogromną ilość potraw. Cebula jest składnikiem zup,  sosów, sałatek, pizzy i o dziwo ma niejednego miłośnika. Oprócz najczęściej stosowanych odmian cebuli, czyli żółtej i czerwonej, którą można nabyć w każdym sklepie spożywczym czy warzywniaku, wyróżnia się także:

  • Cebulę cukrową charakteryzującą się delikatnym smakiem i białą barwą miąższu. Może stanowić dodatek do potraw lub być spożywana na surowo,
  • cebulę czosnkową, która jest nieco ostrzejsza od cukrowej. Charakteryzuje się mocnym czosnkowym aromatem,
  • szalotkę, zwaną także czosnkiem askalońskim (nazwa botaniczna). Odmiana ta charakteryzuje się lekko różową barwą. Stanowi dodatek do sosów na bazie czerwonego wina.

Osoby, które nie przepadają za ostrym smakiem cebuli żółtej, mogą zdecydować się na zastąpienie jej łagodniejszymi odmianami. W zależności od potrawy, do jakiej będzie dodana, można wybrać pomiędzy cebulą czerwoną, białą, szalotką oraz słodką.

Gdzie kupić mało znane odmiany cebuli?

Istnieje także wiele mało znanych gatunków cebuli, których nie kupi się w zwykłym sklepie spożywczym. Nietypowe odmiany można nabyć u producenta nasion Toraf. Wśród oferowanych produktów znalazły się:

  • cebula Avalon,
  • cebula Globo,
  • cebula Hiberna,
  • cebula Karmen,
  • cebula Kristine,
  • cebula siedmiolatka Bajkał,
  • cebula siedmiolatka Red Toga,
  • cebula Tosca,
  • cebula Wenta.

Odmiany te można uprawiać w przydomowym ogródku. Należy jednak zapewnić im odpowiednie warunki wzrostu. Warzywa można sadzić z małych cebulek lub z nasion.

Cebula uważana jest za bombę witaminową. W jej składzie można odnaleźć wiele drogocennych składników odżywczych. Są to przede wszystkim witaminy C, E, K oraz B6. Cebula to również bogate źródło kwasu foliowego, wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Warzywo to zapobiega zakrzepom, problemom z nadciśnieniem, obniża poziom cholesterolu i może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów. Zaleca się spożywanie go na surowo, gotowanego na parze lub w wodzie.