Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Metody uzdatniania wody kotłowej
Czym jest woda kotłowa?
Woda kotłowa to woda stosowana w urządzeniach takich jak kotły parowe, kotłownie wodne, chłodnie, instalacji myjące i wiele innych. Wykorzystywana jest między innymi w charakterze transportera energii cieplnej oraz do produkcji pary zasilającej urządzenia takie jak turbiny w elektrowniach węglowych. Musi ona spełniać szereg rygorystycznych wymogów, określonych m.in. przez producenta danej instalacji – w przeciwnym wypadku może przyczynić się do niszczenia instalacji. W jaki sposób się ją uzdatnia do użytku?Metody chemiczne
Metody chemiczne uzdatniania wody opierają się na wykorzystaniu substancji, które dodawane są do cieczy w celu nadania jej określonych właściwości. Substancjami tymi mogą być:- Środki antykorozyjne – dzięki nim woda nie wpływa na rozwój korozji w instalacjach przemysłowych.
- Stabilizatory twardości – wpływają na rozpuszczalność soli w wodzie, tym samym zapobiegając wytrącaniu się kamienia kotłowego pod postacią białego, chropowatego osadu.
- Biocydy – to środki zabijające mikroorganizmy żyjące w wodzie, m.in. bakterie śluzotwórcze, glony i grzyby. Rozwój drobnoustrojów może prowadzić do powstawania w wodzie nieprzyjemnych nalotów oraz zmienia zapach wody.
- Biosyspergatory – to środki używane do eliminacji śluzu powstającego w wyniku rozmnażania się bakterii. Tym samym zapobiegają one ponownemu namnażaniu się mikroorganizmów.
Metody fizyczne
Inaczej niż w przypadku metod chemicznych, uzdatnianie fizyczne wody odbywa się w wyniku jej odpowiedniej obróbki. Najprostszym przykładem jest tutaj filtracja, polegająca na mechanicznym oddzieleniu wody od znajdujących się w niej zanieczyszczeń, takich jak osady i szlam.- Metody fizyczne używane w uzdatnianiu wody kotłowe to przede wszystkim jej zmiękczanie przy pomocy specjalnych żywicznych złóż, w których jony wapnia i magnezu odpowiedzialne za powstawanie kamienia kotłowego i napięcie powierzchniowe zostają wymienione na nieszkodliwe jony sodu – mówi specjalista firmy Aqua-Concept.Drugim ważnym procesem w tej kategorii jest odwrócona osmoza, wykorzystywana dla pełnego odsalania wody – polega ona na wymuszonej dyfuzji wody przez błonę półprzepuszczalną, co prowadzi do powstawania dwóch roztworów o różnych stężeniach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana