Artykuł sponsorowany

Materiały pozłotnicze. Co wchodzi i ich skład?

Materiały pozłotnicze. Co wchodzi i ich skład?
Pozłotnictwo to zabieg polegający na pokrywaniu przedmiotów cienką powłoką imitującą złoto. Dzięki temu obiekty nabierają szlachetnego wyglądu, przepychu i walorów złota przy niskim koszcie. Pozłotę wykonuje się ze złota, srebra, brązu, aluminium lub cyny przy pomocy różnych technik i narzędzi. Materiały pozłotnicze występują w postaci płatków, proszków, past i farb.

Złoto w płatkach

Do pozłacania bardzo często używa się folii metalowej, którą sprowadza się do postaci płatków o grubości 0,000125 mm. Uzyskuje się to za pomocą długotrwałego i wieloetapowego kucia ręcznego lub maszynowego. Ilość złota mierzy się w gramach użytych na 1000 płatków. Złoto płatkowe stosuje się w tradycyjnych technikach pozłotniczych. Najpopularniejsze zastosowanie to renowacja różnego rodzaju zabytków, np. ołtarzy, figur, kolumn, ram, ikon, mebli, sztukaterii, liter kutych czy elementów ozdobnych na papierze, szkle, metalu i plastiku. Płatki złota dostępne są w różnych odcieniach, co wiąże się ze składem użytego stopu do ich produkcji. Do złota dodaje się miedź, by kolor płatków stał się czerwonawy. Z kolei srebro pozwala uzyskać odcień zieleni. Złoto jest także łączone m.in. z platyną.

Inne materiały pozłotnicze

Do pozłacania używa się również proszku metalowego, który najczęściej uzyskuje się metodą strącania chemicznego. Złoto zmieszane z gumą arabską, sprzedawane jest w formie złota muszelkowego. Nazwa wywodzi się ze starożytności. Złoto połączone spoiwem organicznym sprzedawano w muszlach małż. Złoto muszelkowe można rozpuścić za pomocą wody destylowanej. Natomiast kładzione na pulment daje się wypolerować. Specjalista ze sklepu Edan w Krakowie dodaje:
W zależności od potrzeb i sposobu zastosowania, złoto można także nabyć w rolce lub w pudrze.

Złoto jadalne

Popularny metal szlachetny występuje również w wersji jadalnej wykonanej z 23-karatowego złota. Jest ono naturalnego pochodzenia i pozostaje biologicznie obojętne. W tym wypadku nie może posiadać innych domieszek takich jak miedź. Złoto jadalne służy do ozdabiania posiłków i słodyczy, co pobudza walory estetyczne podczas jedzenia. Samo w sobie nie ma jednak smaku. Jest również na tyle cienkie, że podczas spożywania pozostaje praktycznie niewyczuwalne. Złoto jadalne w formie pudru najczęściej używa się do dekoracji czekolad i deserów. Drobinki sprawdzają się w przystawkach, koktajlach, drinkach i napojach. Natomiast płatki, ze względu na swój rozmiar, uatrakcyjniają dania główne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.