Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Komu opłaca się kupno przechowalni warzyw?
Komu opłaca się kupno przechowalni warzyw?
Przechowalnie warzyw to nieodłączny element każdego gospodarstwa rolnego, które zajmuje się zbieraniem, a następnie dostarczaniem do różnych gałęzi gospodarki płodów rolnych.Na przechowalnie warzyw najczęściej decydują się sadownicy oraz producenci warzyw. - mówi przedstawiciel firmy Sfamasz, zajmującej się produkcją maszyn dla rolnictwa i ogrodnictwa. - Zebrane płody rolne nie zawsze od razu trafiają do transportu, dlatego też wiele gospodarstw rolnych musi zadbać o ich prawidłowe magazynowanie. Duże znaczenie ma również rodzaj konkretnego produktu, mianowicie niektóre warzywa występują tylko w określonych miesiącach, dlatego, aby jak najdłużej cieszyć się płodami, a tym samym dostarczać je m.in. do sklepów i marketów, warzywa muszą zostać odpowiednio zabezpieczone, tak, aby charakteryzowały się nie tylko wysoką jakością, ale przede wszystkim świeżością. Ponadto, posiadanie przechowalni warzyw znacznie zmniejsza ilość odpadów, a tym samym dane gospodarstwo ma szansę na zrównoważony rozwój i większy zysk.
Przechowalnia warzyw - czyli jak odpowiednio przechowywać warzywa?
Przechowalnie warzyw to specjalne pomieszczenia, w których zastosowane systemy wentylacje oraz chłodnicze mają za zadanie przedłużyć żywotność konkretnych produktów spożywczych. Dobra wentylacja potrzebna jest również do regulowania temperatury oraz wilgotności, która jest niezbędna do usuwania szkodliwych substancji wydzielanych przez niektóre warzywa. Warto również wspomnieć o tym, że dobrze zaprojektowana przechowalnia warzyw wydłuża ich świeżość, ale jednocześnie wpływa także na renomę gospodarstwa, które będzie wyróżniać się na konkurencyjnym rynku produktami o jak najwyższej jakości. Obecnie nowoczesne przechowalnie posiadają szczelną izolację, co powoduje, że obiekt nie generuje dodatkowych kosztów związanych z koniecznością zwiększenia mocy niezbędnej do utrzymania optymalnej temperatury i warunków w pomieszczeniu. Ponadto, dużym uproszczeniem jest również stosunkowo prosta obsługa obiektu. Mianowicie przechowalnie do warzyw wyposażone są w specjalne czujniki, które współpracują z urządzeniami chłodniczymi sterowanymi komputerowymi, dzięki czemu ich kontrola oraz obsługa nie wymaga dużych nakładów czasu ani pracy.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana