21 marca 2021

Kategoria:
Inne

Komu opłaca się kupno przechowalni warzyw?

Przechowywanie warzyw to trudne zadanie, które powinno odbywać się w odpowiednich warunkach, tak, aby zapobiec niekorzystnym wydarzeniom, jakimi może być zepsucie się płodów rolnych. Coraz większą popularnością wśród producentów żywności, cieszą się przechowalnie warzyw, które dzięki zastosowaniu najnowszych technologii utrzymują w swoim wnętrzu prawidłowe i optymalne temperatury zapewniające dłuższą żywotność produktów spożywczych. Komu opłaca się kupno przechowalni warzyw i czym powinna się charakteryzować? Sprawdź.

Komu opłaca się kupno przechowalni warzyw?

Przechowalnie warzyw to nieodłączny element każdego gospodarstwa rolnego, które zajmuje się zbieraniem, a następnie dostarczaniem do różnych gałęzi gospodarki płodów rolnych.

Na przechowalnie warzyw najczęściej decydują się sadownicy oraz producenci warzyw. – mówi przedstawiciel firmy Sfamasz, zajmującej się produkcją maszyn dla rolnictwa i ogrodnictwa. – Zebrane płody rolne nie zawsze od razu trafiają do transportu, dlatego też wiele gospodarstw rolnych musi zadbać o ich prawidłowe magazynowanie. Duże znaczenie ma również rodzaj konkretnego produktu, mianowicie niektóre warzywa występują tylko w określonych miesiącach, dlatego, aby jak najdłużej cieszyć się płodami, a tym samym dostarczać je m.in. do sklepów i marketów, warzywa muszą zostać odpowiednio zabezpieczone, tak, aby charakteryzowały się nie tylko wysoką jakością, ale przede wszystkim świeżością. Ponadto, posiadanie przechowalni warzyw znacznie zmniejsza ilość odpadów, a tym samym dane gospodarstwo ma szansę na zrównoważony rozwój i większy zysk.

Przechowalnia warzyw – czyli jak odpowiednio przechowywać warzywa?

Przechowalnie warzyw to specjalne pomieszczenia, w których zastosowane systemy wentylacje oraz chłodnicze mają za zadanie przedłużyć żywotność konkretnych produktów spożywczych. Dobra wentylacja potrzebna jest również do regulowania temperatury oraz wilgotności, która jest niezbędna do usuwania szkodliwych substancji wydzielanych przez niektóre warzywa. Warto również wspomnieć o tym, że dobrze zaprojektowana przechowalnia warzyw  wydłuża ich świeżość, ale jednocześnie wpływa także na renomę gospodarstwa, które będzie wyróżniać się na konkurencyjnym rynku produktami o jak najwyższej jakości. Obecnie nowoczesne przechowalnie posiadają szczelną izolację, co powoduje, że obiekt nie generuje dodatkowych kosztów związanych z koniecznością zwiększenia mocy niezbędnej do utrzymania optymalnej temperatury i warunków w pomieszczeniu. Ponadto, dużym uproszczeniem jest również stosunkowo prosta obsługa obiektu. Mianowicie przechowalnie do warzyw wyposażone są w specjalne czujniki, które współpracują z urządzeniami chłodniczymi sterowanymi komputerowymi, dzięki czemu ich kontrola oraz obsługa nie wymaga dużych nakładów czasu ani pracy.