Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie właściwości odżywcze ma mąka z płaskurki?
Płaskurka – co to takiego?
Płaskurka jest prymitywną odmianą pszenicy, która pochodzi z obszaru tak zwanego Żyznego Półksiężyca, czyli z regionu Bliskiego Wschodu. Mimo że od tysięcy lat jest tam hodowana jako roślina uprawna, wciąż można spotkać płaskurkę rosnącą dziko.Obecnie została ona została wyparta przez pszenicę zwyczajną, dlatego obszar uprawy tego starożytnego zboża znacznie się skurczył. Od kilku lat wraca jednak do łask – wyjaśnia pracownik sklepu Diogra.Płaskurka jest uprawiana także w Polsce, ponieważ tutejszy klimat bardzo jej odpowiada Według badaczy jest ona nawet związana z początkami rolnictwa na ziemiach polskich. Jest to zboże odporne na niesprzyjające warunki klimatyczne, a także opiera się szkodnikom i pasożytom. Dzięki temu, podobnie jak w przypadku orkiszu, nie ma potrzeby używania w jej uprawie chemicznych środków ochrony roślin. Jest to jeden z powodów, dla których produkty z płaskurki cieszą się uznaniem osób dbających o zdrową dietę.
Co można zrobić z płaskurki?
Podobnie jak z pszenicy zwyczajnej, z płaskurki wytwarza się przede wszystkim mąkę, kasze, płatki i makarony. Jej właściwości są zbliżone do swojej powszechnie znanej „kuzynki”, dlatego zakres zastosowań tego zboża jest równie szeroki. Płaskurka jest dostępna również w formie całych ziaren, z których można przygotować różnego rodzaju potrawy. Należy je jednak wcześniej namoczyć. Najbardziej popularna jest jednak mąką z płaskurki, która jest ceniona ze wglądu na walory smakowe – nadaje potrawom delikatnie orzechowy aromat.Wartości odżywcze mąki z płaskurki
Mąka z płaskurki stanowi bogate źródło białka oraz cennych mikroelementów, takich jak magnez, wapń, fosfor i cynk. Zawiera także kwas pantotenowy, luteinę i wiele innych witamin, szczególnie z grupy B. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że mąka z płaskurki jest poszukiwana przez osoby, które dbają o swoje zdrowie i chcą wpływać na nie poprzez racjonalne odżywianie. Produkt ten jest także polecany osobom cierpiącym na problemy z układem krążenia, skarżącym się na chroniczne zmęczenie, skurcze mięśni czy nawet wypadające włosy i łamliwe paznokcie. Warto zainteresować się wyrobami z płaskurki ze względu na szerokie możliwości zastosowania ich w codziennym przyrządzaniu potraw oraz niezwykle cenne składniki odżywcze, którymi się charakteryzują.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana