21 lutego 2021

Kategoria:
Inne

Jakie właściwości odżywcze ma mąka z płaskurki?

Płaskurka jest prymitywnym gatunkiem pszenicy, jednym z pierwszych, które udomowiono na Bliskim Wchodzie. Jej polska nazwa pochodzi od płaskich ziaren, nieco podobnych do jęczmienia. Mąka wytwarzana z płaskurki stała się w ostatnich latach bardzo popularna. Jest szczególnie ceniona przez osoby dbające o zdrowe odżywianie. Jakie wartości odżywcze można znaleźć w tej roślinie?

Płaskurka – co to takiego?

Płaskurka jest prymitywną odmianą pszenicy, która pochodzi z obszaru tak zwanego Żyznego Półksiężyca, czyli z regionu Bliskiego Wschodu. Mimo że od tysięcy lat jest tam hodowana jako roślina uprawna, wciąż można spotkać płaskurkę rosnącą dziko.

Obecnie została ona została wyparta przez pszenicę zwyczajną, dlatego obszar uprawy tego starożytnego zboża znacznie się skurczył. Od kilku lat wraca jednak do łask – wyjaśnia pracownik sklepu Diogra.

Płaskurka jest uprawiana także w Polsce, ponieważ tutejszy klimat bardzo jej odpowiada Według badaczy jest ona nawet związana z początkami rolnictwa na ziemiach polskich. Jest to zboże odporne na niesprzyjające warunki klimatyczne, a także opiera się szkodnikom i pasożytom. Dzięki temu, podobnie jak w przypadku orkiszu, nie ma potrzeby używania w jej uprawie chemicznych środków ochrony roślin. Jest to jeden z powodów, dla których produkty z płaskurki cieszą się uznaniem osób dbających o zdrową dietę.

Co można zrobić z płaskurki?

Podobnie jak z pszenicy zwyczajnej, z płaskurki wytwarza się przede wszystkim mąkę, kasze, płatki i makarony. Jej właściwości są zbliżone do swojej powszechnie znanej „kuzynki”, dlatego zakres zastosowań tego zboża jest równie szeroki. Płaskurka jest dostępna również w formie całych ziaren, z których można przygotować różnego rodzaju potrawy. Należy je jednak wcześniej namoczyć.

Najbardziej popularna jest jednak mąką z płaskurki, która jest ceniona ze wglądu na walory smakowe – nadaje potrawom delikatnie orzechowy aromat.

Wartości odżywcze mąki z płaskurki

Mąka z płaskurki stanowi bogate źródło białka oraz cennych mikroelementów, takich jak magnez, wapń, fosfor i cynk. Zawiera także kwas pantotenowy, luteinę i wiele innych witamin, szczególnie z grupy B.

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że mąka z płaskurki jest poszukiwana przez osoby, które dbają o swoje zdrowie i chcą wpływać na nie poprzez racjonalne odżywianie. Produkt ten jest także polecany osobom cierpiącym na problemy z układem krążenia, skarżącym się na chroniczne zmęczenie, skurcze mięśni czy nawet wypadające włosy i łamliwe paznokcie.

Warto zainteresować się wyrobami z płaskurki ze względu na szerokie możliwości zastosowania ich w codziennym przyrządzaniu potraw oraz niezwykle cenne składniki odżywcze, którymi się charakteryzują.