Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie są największe zalety młóta browarnianego?
Młóto browarniane w diecie zwierząt hodowlanych
Znaczna większość młóta browarnianego wykorzystywana jest w branży hodowców zwierząt. Stosują oni młóto jako dodatek do paszy dla krów mlecznych i bydła. Są to najczęściej skarmiane młótem zwierzęta, jednak ma ono też zastosowanie w diecie trzody chlewnej i drobiu. Przyczyną takiego stanu jest wysoka zawartość białka w młócie browarnianym. Jest to mlekopędny produkt, który w dodatku poprawia parametry otrzymywanego od krów karmionych młótem mleka. To właśnie fakt, że młóto browarniane jest bogate w białko, jest jego największą zaletą i wpływa na jego popularność. Białko w młócie browarnianym to składnik, który stanowi od 24 do 27% suchej masy. Dodatkowo aż w 55% jest to białko chronione przed rozkładem w żwaczu. Ma to duże znaczenie dla produkcji mleka i pozytywnie wpływa na jego ilość oraz skład. Białko jelitowe obniża zawartość mocznika w mleku, dodatkowo wpływa na wzrost poziomu zawartości tłuszczu i kazeiny. Poza białkiem młóto browarniane bogate jest we włókno surowe i cenne składniki mineralne.Dodatkowe właściwości młóta browarnianego
Zawartość białka w młócie browarnianym to najczęstszy powód, dla którego jest ono wybierane przez hodowców zwierząt. Poza białkiem i pozostałymi cennymi składnikami młóto ma też inne, ważne zalety. Przede wszystkim jego dostępność jest dosyć duża. Młóto browarniane to odpad pochodzący z browarów, a produkcja piwa w Polsce jest wysoka. Co prawda nie jest ono do kupienia bezpośrednio w browarze, jednak o jego dostępność dbają firmy dystrybucyjne. Dużym dystrybutorem młóta jest Domino, firma z Żywca, która prowadzi sprzedaż produktu na terenie całego kraju. Świeże młóto nie jest trwałym produktem i szybko się psuje, jednocześnie jest ono łatwe w przechowywaniu po odpowiedniej konserwacji, jest na to kilka sposobów. Młóto nadaje się do kiszenia zarówno w pryzmach, jak i rękawach oraz bez problemu można je suszyć. W ten sposób produkt może być wykorzystywany przez cały rok. Nie bez znaczenia jest również smakowitość młota, która sprawia, że jest ono chętnie spożywane przez zwierzęta.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana