Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jaki czajnik do gotowania wody wybrać?
Czajniki stalowe – piękno tradycji
Mimo olbrzymiej różnorodności naczyń kuchennych, które są dziś dostępne na rynku, tradycyjne czajniki stalowe cieszą się niesłabnącą sympatią. Zarówno eleganckie modele ze stali nierdzewnej, jak i bardziej swojskie czajniki emaliowane, są zupełnie oczywistym elementem wyposażenia większości polskich domów. Czajnik stawiany na kuchence, choć się nie wyłącza się sam, jest wciąż ceniony przez użytkowników z wielu praktycznych powodów. Po pierwsze, takie naczynia są zwykle tańsze od elektrycznych. Po drugie, stal jest gwarancją, że woda podczas gotowania nie zmieni smaku, co jest bardzo częstym problemem w przypadku tanich elektrycznych czajników z plastiku. Po trzecie, samo gotowanie wody na kuchence jest tańsze, niż podgrzewanie jej grzałką elektryczną.Niezawodne, piękne i niedrogie w eksploatacji czajniki ze stali też trzeba kupować rozsądnie. Zanim zdecydujesz się na konkretny model, zastanów się, jaka pojemność będzie odpowiednia i sprawdź, czy naczynie nadaje się do stosowania na twojej kuchence – podpowiada nasz rozmówca z hurtowni porcelany AP-POL.
Czajniki elektryczne – 100% wygody
Najważniejszą zaletą czajnika elektrycznego jest wygoda i możliwość stosowania w dowolnym pomieszczeniu. Choć wcześniej skupiliśmy się na jego wadach, ma też kilka niezaprzeczalnych zalet: woda gotuje się szybko, a grzałka wyłącza automatycznie. W firmowym pomieszczeniu socjalnym czy w akademiku taki czajnik jest niezastąpiony. Jeżeli zależy ci na przyjemnym smaku wody, wybierz czajnik wykonany ze stali szlachetnej. Nie ulega wątpliwości, że największą żywotność mają czajniki nieco droższe, więc jeśli chcesz, by urządzenie posłużyło przez długi czas, sięgnij po model z górnej półki.Czajniki szklane – klasyka w nowoczesnej odsłonie
Klasyczna forma i sposób użytkowania w połączeniu z nietypowym wykonaniem – oto szklany czajnik do gotowania wody. Choć w całości wykonany ze szkła, a więc materiału uważanego za kruchy i delikatny, taki czajnik przeznaczony jest do używania właśnie na kuchence. Czajniki ze szkła żaroodpornego wyróżniają się nie tylko pięknym designem, ale też trwałością. Są one odporne na skrajne temperatury (od -35 do 450 oC), ale przede wszystkim zapewniają doskonały smak i właściwości gotowanej wody. Podczas gdy aluminium zawarte w czajnikach metalowych może powodować reakcje uczuleniowe, szkło jest całkowicie bezpieczne również dla alergików. Szklane czajniki niemieckiego producenta Trendglas mogą być używane na kuchenkach gazowych, ale przy zastosowaniu specjalnej nakładki – również na płytach indukcyjnych. Ich wyjątkowa uroda i uniwersalność sprawia, że są wspaniałym dodatkiem do każdej nowoczesnej kuchni.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana