Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jaka jest dopuszczalna ilość bakterii w mleku?
Skąd biorą się zanieczyszczenia w mleku?
Mleko od krowy jest wolne od zanieczyszczeń, jednak jego pierwsze strugi mogą zawierać bakterie. W gospodarstwach produkcyjnych, aby uniknąć przedostania się drobnoustrojów do całego mleka, stosuje się metodę określaną mianem przedzdajania. Jednak na zanieczyszczenie mleka może wpływać wiele innych zewnętrznych czynników. Wśród najistotniejszych można wymienić między innymi:- skórę zwierzęcia,
- niewłaściwe przechowywanie paszy,
- brudne legowisko,
- nieodpowiednią dezynfekcję maszyn.
Co w sytuacji, kiedy mleko ma zbyt wysoką zawartość bakterii?
Jeżeli badane mleko przekroczyło normy dopuszczalnych bakterii, organ wykonujący badania ma prawo, aby wyłączyć je z dalszego obiegu. Dodatkowo może on nałożyć na dostawcę karę finansową. Zbyt duże ilości zanieczyszczeń w mleku wpływają na jego smak oraz jakość mikrobiologiczną, a to przekłada się na niezadowolenie klientów.- Zachowanie odpowiednich warunków higienicznych podczas udoju jest niezwykle ważne. Warto pamiętać o odpowiednim schładzaniu pozyskanego mleka, tuż po udoju. Przetrzymywanie go w odpowiedniej temperaturze pozwala na zatrzymanie rozwoju drobnoustrojów – dodaje specjalista z firmy Tomlab K.Tomera.
W jaki sposób testuje się mleko na obecność bakterii?
Warto zauważyć, że wyeliminowanie bakterii z mleka jest niemożliwe. Dominującym mikroorganizmem w mleku są bakterie psychrotofowe oraz mezofile. Duża ich część, jaka znajduje się w mleku, jest jednak pożyteczna dla człowieka. Badanie mleka najlepiej jest zlecić firmie zewnętrznej z odpowiednim zapleczem technologicznym. Zajmuje mniej niż 10 minut. Dodatkowym plusem jest fakt, że odpowiednio przeprowadzone badanie pozwala na wykrycie wszelkich niedokładności, a w przypadku zaobserwowania niebezpiecznych dla zdrowia człowieka bakterii, możliwe jest podjęcie odpowiednich kroków w celu utylizacji niezdatnego do spożycia mleka.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana