Artykuł sponsorowany

Jak zaimpregnować posadzkę?

Jak zaimpregnować posadzkę?

Posadzka w obiekcie o dużym natężeniu ruchu jest narażona na szybkie wyciekanie powierzchni, a konsekwencji – na utratę atrakcyjnego wyglądu i trwałości. Takie zjawisko ma miejsce zarówno w obiektach biurowych i przemysłowych, jak i w galeriach handlowych, siłowniach oraz innych miejscach użyteczności publicznej. Proces degradacji można powstrzymać dzięki odpowiedniej impregnacji.

Impregnacja i wynikające z niej korzyści

Pojęcie impregnacji nie jest zarezerwowane wyłączne do posadzek. Większość osób zna je od lat chociażby dzięki zakupom odzieży czy wyrobów skórzanych. Materiały impregnowane często wymagają prania przed pierwszym założeniem, gdyż zabieg ten ogranicza nieco komfort ich noszenia. Jednak w przypadku wielu produktów usuwanie impregnatu powoduje utratę ich właściwości. Dotyczy to np. namiotów, parasoli czy torebek skórzanych.  Definicja impregnacji mówi, że jest to: „nasycanie materiałów (drewna, płótna, papieru, betonu, tynku, skóry itp.) roztworami żywic, rozpuszczonego wosku i innymi substancjami chemicznymi. Proces ma wzmocnić i zabezpieczyć podłoże lub materiał przed szkodliwym działaniem wilgoci, pleśni, owadów, ognia itp.” Jak z niej wynika, głównym celem tego procesu jest przedłużenie żywotności produktów czy elementów konstrukcji oraz zachowanie na dłużej ich estetycznego wyglądu. Takiemu utrwalaniu można również poddawać posadzki, a najskuteczniejszą metodą jest ich polimeryzacja.

Na czym polega polimeryzacja podłóg?

Polimeryzacja jest terminem zaczerpniętym z chemii. Zjawisko to polega na rozerwaniu jednych wiązań chemicznych oraz stworzeniu nowych, dzięki którym powstaje polimer o określonych właściwościach fizykochemicznych. W przypadku polimeryzacji podłóg dochodzi też do dalszych reakcji i połączeń cząsteczek. W wyniku tych zjawisk tworzą się tzw. produkty polimerowe. Są to nie tylko same polimery, ale też woski, rozpuszczalniki, plastyfikatory lekkie i ciężkie, składniki alkaliczne i kompleksy metaliczne. Tworzą one powłokę polimerową na posadzce, uszeregowaną w określonej kolejności. W najniższej warstwie znajdują się plastyfikatory ciężkie, które łączą się bezpośrednio z podłożem. Warstwę zewnętrzną tworzą plastyfikatory lekkie.

Impregnacja podłóg tą metodą wymaga utrzymania określonej temperatury w pomieszczeniu. Im jest ona wyższa, tym twardsza i bardziej zwarta jest uzyskana powłoka. Temperaturę polimeryzacji określa się skrótem MTF (z ang. Minimum Film Formation Temperature). Proces polimeryzacji, w którym specjalizuje się firma sprzątająca Quattro ze Śląska, jest realizowany w trzech etapach:

  • przygotowanie powierzchni poprzez jej dokładne oczyszczenie, usunięcie plam oleju i starych warstw polimerów, a następnie zneutralizowanie posadzki wodą i osuszenie,
  • nałożenie jednej lub kilku warstw polimeru z zachowaniem 20-60-minutowych okresów wysychania,
  • polerowanie po 24-godzinach od nałożenia ostatniej warstwy.

Zalety impregnacji polimerami

Podłoga impregnowana powłoką polimerową wymaga systematycznego, najlepiej codziennego konserwowania za pomocą specjalnych środków. Najczęściej są one również stworzone na bazie polimerów, co pozwala na dodatkowe utrwalanie powłoki. Systematyczny wkład pracy gwarantuje doskonałe efekty i liczne korzyści. Są to między innymi:

  • wysoka odporność na ścieranie, zarysowanie i inne uszkodzenia mechaniczne (np. przesuwanymi meblami czy upadającymi przedmiotami),
  • wodoodporność,
  • łatwość utrzymania w czystości,
  • ograniczenie pylenia i gromadzenia kurzu,
  • estetyczny wygląd,

Impregnacja posadzek za pomocą polimerów nie powinna być wykonywana na świeżo wykonanych podłogach. Wcześniej należy je poddać tzw. sezonowaniu, którego celem jest odparowanie lotnych związków zawartych w klejach. Zbyt wczesna polimeryzacja może prowadzić do łuszczenia się warstwy lub powstawania wykwitów na materiale posadzki.

 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.