3 marca 2021

Kategoria:
Inne

Jak prawidłowo mielić kawę?

Metod mielenia kawy jest tak dużo jak metod jej parzenia. Nie wystarczy tylko wrzucić ziarna do młynka i pokręcić korbką, aby wyszła z niej idealnie aromatyczna mieszanka. Okazuje się, że do każdego rodzaju parzenia dopasowuje się również inny rodzaj mielenia. Do tego istnieje szereg wytycznych, które zapewnią, że w ostatecznym rozrachunku okaże się być ona smacznym napojem. Jak w takim razie prawidłowo mielić kawę?

Co jest ważne podczas mielenia kawy?

Pierwsza istotna rzecz podczas mielenia kawy to grubość mielenia. Okazuje się, że inną grubość będą miały gotowe mieszanki parzone w kawiarce, a jeszcze inną te, z których powstaje espresso.

Ważna jest także równość przemiału. Chodzi tutaj o to, żeby zmielone ziarna były mniej więcej jednakowe, a oprócz tego, żeby pojawiało się przy tym mało pyłu kawowego – to on wpływa na gorzkość kofeinowego napoju, a także jego ciężkość. Obecnie nie poleca się raczej stosowania młynków udarowych (ostrzowych), bo właśnie przy nich powstaje najwięcej pyłu, dodatkowo nierówno mieli ziarna. Bardzo polecane są natomiast młynki żarnowe – z pewnością kosztują nieco więcej, ale warto je stosować. Przy mieleniu kawy na espresso sprawdzą się raczej młynki elektryczne żarnowe – im są większe i im większą mają średnicę, tym dokładniej będą mielić.

Jak w prawidłowy sposób zmielić kawę?

W przypadku espresso ziarna powinny być drobno zmielone. Espresso musi być gęste i esencjonalne, dlatego warto zawsze taką kawą przed parzeniem ubić.

Jedno z najpopularniejszych narzędzi do parzenia to kawiarka. Jest prosta w obsłudze, a dodatkowo stosunkowo tania. Ziarna do niej mieli się tak, aby były dosyć drobne, ale wciąż pojawiały się w niej grubsze kawałki. Nie może dojść do sytuacji, aby kawa była zbyt drobno zmielona, bo może ona zatkać sitko – wtedy woda nie będzie pod odpowiednio wysokim ciśnieniem, aby móc się przez nie przebić – tłumaczy przedstawiciel firmy Cafe Team.

Poza tym drobna kawa może przedostać się również przez sitko do gotowego naparu, co da nieprzyjemne odczucie podczas jej spożywania. Kawa nie może być także za gruba, bo inaczej woda przepłynie przez nią, nie nasycając jej odpowiednim smakiem.

Jeżeli chodzi o aeropress – w tym przypadku każda grubość ziarna będzie dobra, a to dlatego, że urządzenie jest po prostu uniwersalne. Natomiast do chemexa, drippera czy french pressa (chociaż w przypadku tego ostatniego ziarna powinny być nieco grubsze), najlepiej będzie się sprawdzać kawa o średnio zmielonych ziarnach. Jeżeli chodzi o ekspres przelewowy, nie trzeba się martwić poziomem mielenia, ponieważ urządzenie samo dobierze odpowiednie ziarna – zwykle te drobno zmielone.

Mielenie kawy to jeden z najważniejszych etapów przyrządzania kawy, dlatego trzeba umieć dobrać grubość ziarna, a także równość przemiału do odpowiedniego sprzętu i rodzaju napoju.