grzyby
5 lipca 2019

Kategoria:
Inne

Jak bezpiecznie kupować grzyby?

Grzyby to wartościowe produkty nie tylko ze względu na ich walory smakowo-zapachowe. Zawierają również składniki odżywcze, a zwłaszcza białka, witaminy, minerały, błonnik pokarmowy, ryboflawiny oraz niacyny. Dlatego są nieodzownym składnikiem w kuchni. Jak bezpiecznie kupować grzyby? Ze względu na wiele przypadków zatruć grzybami, powinniśmy wybierać wyłącznie sprawdzone punkty sprzedaży. Sprawdźmy, co je wyróżnia, aby nie narazić swojego zdrowia i życia.

Najwyższa jakość grzybów potwierdzona certyfikatami i referencjami

Najlepiej jest kupować grzyby u sprawdzonych i zaufanych dostawców, takich jak firma F.H.U. “Seweryn”. Działa w branży od 20 lat, nieustannie dostarczając najwyższej jakości produkty. Oferuje najbardziej popularne, a zarazem najsmaczniejsze rodzaje grzybów, takie jak borowik szlachetny, podgrzybek brunatny czy kurka. Działalność firmy jest potwierdzona licznymi certyfikatami i referencjami. Wieloletnia współpraca z dużą częścią klientów pokazuje, że firma gwarantuje doskonały asortyment i nigdy nie zawiodła oczekiwań swoich odbiorców.

Dokładne informacje na opakowaniach grzybów

Bardzo istotne jest również to, aby każde opakowanie lub karton grzybów oznaczone było dokładnymi informacjami. Znaczenie ma nie tylko gatunek grzyba, ale też informacja wskazująca na pochodzenie ze środowiska naturalnego, ekologiczną czystość i wybór grzybów pod kontrolą grzyboznawcy, czyli osoby uprawnionej do ich oceny.

Pamiętajmy! Grzyby łatwo jest pomylić. Zatrucie grzybem może być śmiertelne. Każdego roku do szpitala trafia wiele osób z poważnymi problemami zdrowotnymi przez zjedzenie niejadalnego grzyba. Już nawet 5 dag muchomora sromotnikowego może zakończyć się śmiercią! Dlatego tylko kupowanie ich od sprawdzonych dostawców da nam pewność, że są to grzyby jadalne, czyli bezpieczne dla naszego zdrowia i życia.

Bogata oferta produktowa

Poza bezpieczeństwem produktów potwierdzonym certyfikatami i referencjami, znaczenie ma również szeroka oferta produktowa. W firmach, które skupem, przetwórstwem i sprzedażą grzybów zajmują się od lat, można liczyć na wiele gatunków suszonych grzybów występujących pod różnymi postaciami. Grzyby mogą być sprzedawane w formie:

  • samych kapeluszy,
  • grzybów krojonych,
  • grzybów drobno krojonych,
  • grysu,
  • mąki.

W ofercie firm są dostępne:

  • borowiki szlachetne (białe, kremowe i seledynowe),
  • podgrzybki brunatne,
  • kurki (inaczej pieprzniki jadalne),
  • koźlarze,
  • maślaki,
  • pieczarki.

Dzięki szerokiej ofercie, klienci mogą zakupić produkty idealnie dopasowane do ich potrzeb i oczekiwań.