13 listopada 2020

Kategoria:
Inne

Ile kosztuje wesele w hotelu?

Chcecie, aby Wasze wesele było niezapomnianym przeżyciem? Wybór lokalu, w którym odbędzie się przyjęcie weselne, ma istotny wpływ na zadowolenie gości. Możliwości jest sporo. Jedną z nich jest zorganizowanie tej uroczystości w hotelu. Nasuwa się jednak pytanie: ile to kosztuje? Na ostateczną cenę takiego wesela wpływa kilka czynników. Omówimy je w tym artykule.

Koszt organizacji wesela zależy oczywiście od liczby zaproszonych gości oraz od czasu trwania imprezy. Jednak w związku z obecną sytuacją epidemiologiczną w Polsce, zgodnie z przepisami obowiązującymi od 19 października 2020 roku organizacja wesel w powiatach leżących w strefie czerwonej została wstrzymana. Od 24 października 2020 roku, cały kraj znajduje się w czerwonej strefie.

Standard hotelu i jego położenie

Koszt wesela zależy przede wszystkim od standardu wybranego hotelu. W przypadku hoteli 2- i 3-gwiazdkowych możliwe jest zorganizowanie wesela, za które zapłacimy poniżej 300 złotych za osobę. Cena za jeden talerzyk może być zatem podobna do cen, jakie oferują domy weselne lub sale bankietowe. Jednak w przypadku hoteli 4- i 5-gwiazdkowych koszt jednego talerzyka to już wydatek rzędu 300-500 złotych. Lokalizacja hotelu wpływa na cenę – koszt wynajęcia sali w hotelu położonym w większym mieście może być wyższy. Nie bez znaczenia jest także renoma obiektu.

Menu weselne

Liczba dań na przyjęciu weselnym, ich rodzaj oraz składniki użyte do ich przygotowania to kolejne czynniki, które wpływają na koszt wesela w hotelu. W skład standardowego menu wchodzą zazwyczaj: przystawka, zupa, drugie danie oraz deser i 2 lub 3 ciepłe dania. Takie menu uzupełniają jeszcze sałatki, przekąski oraz owoce i ciasta. Skorzystanie z tzw. menu sezonowego, zawierającego warzywa i owoce łatwo dostępne w danym okresie, może obniżyć cenę za jeden talerzyk.

Posiłki dla dzieci są tańsze – małe dzieci (do 3 lat) jedzą za darmo, natomiast cena za posiłek dla starszych dzieci jest niższa o połowę.

Na koszt organizacji wesela wpływają dodatkowe atrakcje kulinarne takie, jak: wiejski lub rybny stół, słodki stół czy kącik kawowy. Niektóre restauracje hotelowe mogą przygotować  też ciasta oraz tort weselny.

Termin ma znaczenie

Okazuje się, że na koszt wesela w hotelu może wpłynąć także wybrany termin. Według raportu Rynek obiektów weselnych w Polsce 2018, najwięcej wesel ma miejsce w czerwcu, sierpniu oraz wrześniu. W tych miesiącach koszt organizacji uroczystości będzie wyższy.

Niektóre hotele oferują jednak specjalne rabaty dla osób, które planują wesele w mniej popularnych miesiącach. Dlatego zorganizowanie wesela w sezonie jesiennym i zimowym lub wybór nietypowego terminu (np. w dzień powszedni), może przyczynić się do znacznych oszczędności – mówi przedstawiciel Hotelu JF Duet w Goleniowie.

Część hoteli zajmuje się także wyprzedażą wolnych terminów – to oferta dla osób, które chcą zaoszczędzić i nie przeraża ich wesele organizowane „last minute”.

Koszty dodatkowe związane z weselem

Jak wspomnieliśmy na początku, na koszt organizacji wesela wpływa liczba osób biorących udział w uroczystości. Czasem wymagane są dodatkowe opłaty, gdy liczba zaproszonych gości jest mniejsza niż minimum ustalone przez hotel.

Napoje bezalkoholowe nie zawsze są wliczone w cenę talerzyka. Z kolei cena alkoholi zależy od lokalu i od formy płatności (ryczałt lub płatność za spożycie). Możliwe jest zorganizowanie napojów alkoholowych we własnym zakresie, jednak wtedy trzeba liczyć się z naliczeniem tzw. korkowego.

Na finalny koszt organizacji wesela w hotelu wpływają także dodatkowe usługi i atrakcje takie, jak np.:

  • dekoracje,
  • obsługa barmańska,
  • urządzenie do produkcji dymu,
  • fajerwerki,
  • nagłośnienie,
  • noclegi dla gości.