Artykuł sponsorowany

Dodatki stopowe w stalach nierdzewnych

Dodatki stopowe w stalach nierdzewnych

Właściwości stali są ściśle uzależnione od jej składu chemicznego. Chcąc uzyskać stal nierdzewną, wykorzystuje się stopy żelaza z węglem i łączy je z innymi pierwiastkami, zwanymi dodatkami stopowymi. Ważne jest użycie ich w odpowiedniej ilości, która powinna przekroczyć minimalne stężenie. Do najczęstszych dodatków można zaliczyć: nikiel, tytan, wanad, krzem, molibden, wolfram, kobalt, glin, miedź czy mangan.

Pierwiastki stopowe – co warto o nich wiedzieć?

Pierwiastki stopowe są dodawane do stali nie tylko po to, by dodać im określonych właściwości. Odpowiadają one również za zwiększenie ich hartowności, ułatwienia obróbki cieplnej czy też zwiększenia odporności na korozję. Ich prawidłowe dobranie pozwala poprawić właściwości fizyczne, fizykochemiczne, technologiczne i mechaniczne materiału. Specjaliści z firmy Polmet wyjaśniają jednak, że nie każdy z nich może wpłynąć pozytywnie na surowiec, dlatego ważne jest zwrócenie uwagi na to, jakie domieszki są pożyteczne, a jakie szkodliwe.

Warto również wiedzieć, że poziom udziału pierwiastków stopowych w stali pozwala wyróżnić jej trzy rodzaje: niskostopowe, średniostopowe i wysokostopowe.

Jakie właściwości mają dodatki stopowe?

Jednym z popularniejszych dodatków jest miedź, charakteryzująca się właściwościami fizycznymi zbliżonymi do żelaza. Jest ona jednak dużo bardziej odporna na korozję. Wykorzystywana jest głównie w nowo wytapianej stali.

Kolejnym popularnym pierwiastkiem dodawanym do stopów jest nikiel. Ułatwia on proces hartowania, ale też zwiększa jego głębokość i obniża temperaturę przemiany austenitycznej. Stanowi ważny dodatek do stali kwasoodpornych, gdyż odpowiada za ich dobrą spawalność i możliwość wykonania przeróbki plastycznej.

Podobne działanie do niklu wykazuje chrom. Często jest stosowany w stalach konstrukcyjnych, żaroodpornych, nierdzewnych i narzędziowych. To właśnie dzięki niemu omawiany materiał staje się odporny na powstanie korozji.

Dodatkiem do stali nierdzewnych jest również molibden, który również zwiększa jej odporność na korozję.

Jednym z dodatków, które mogą być uznane za niepożądane, jest krzem, który zwiększa kruchość, twardość, sprężystość i wytrzymałość materiału. Najczęściej stosowany jest jako dodatek do stali sprężynowych, gdyż zmniejsza odporność na uderzenia, jednocześnie zwiększając wytrzymałość na działanie wysokich temperatur. Do innych szkodliwych domieszek zaliczyć można siarkę, która utrudnia kucie stali, i fosfor zmniejszający jej wytrzymałość na uderzenia, zwiększający twardość i powodujący kruchość w niskich temperaturach.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.