6 września 2019

Kategoria:
Inne

Czym powinien charakteryzować się dobry pokarm dla pszczół?

Owady zapylające, a zwłaszcza pszczoły odgrywają ogromną rolę w całym eko systemie. Ich głównym zadaniem jest zapylanie roślin. To dzięki temu możemy delektować się smakiem różnych owoców. Produkcją miodu pszczoły zajmują się niejako przy okazji zapylania. Dla każdego pszczelarza ważne jest, aby pszczele rodziny były w dobrej kondycji fizycznej. Dlatego wskazane jest dokarmianie pszczół. Należy jednak pamiętać, aby stosowany pokarm był najwyższej jakości.

Kiedy należy dokarmiać pszczoły?

Pszczoły to stworzenia, które przez ostatnie miliony lat nie potrzebowały pomocy człowieka. Jednak zmiany cywilizacyjne zwłaszcza w rolnictwie sprawiły, że samodzielne zdobywanie pożywienia przez pszczoły jest coraz trudniejsze. Problem ten dotyczy głównie miesięcy jesiennych, zimowych i wiosennych. W pozostałym czasie pszczoły są w stanie zgromadzić takie zapasy miodu, że wystarczy nie tylko na wyżywienie pszczelej rodziny, ale również dla pszczelarza. Najlepszym momentem dokarmienia pszczół jest czas po ostatnim wybraniu z ula miodu towarowego. Najczęściej ma to miejsce na przełomie lipca i sierpnia. To właśnie wtedy należy dostarczyć pszczelej rodzinie taką ilość pokarmu, by mogła ona bezpiecznie przezimować. Jak wyjaśnia specjalista firmy produkującej wysokogatunkowych pokarmów pszczelich:

Przyjmuje się, że jedna pszczela rodzina na potrzeby własne zużywa rocznie około 80 kg miodu. Zapotrzebowanie to jest różne w każdym miesiącu i zależy od dostępności i ilości pożytku, jaki pszczoły mogą pozyskać samodzielnie. Najmniej pokarmu pszczoły zbierają i spożywają w okresach bezproduktywności, czyli od września do kwietnia. To właśnie w tym czasie pszczelarz powinien zatroszczyć się o pszczoły. Optymalna ilość pokarmu, jaką musimy dostarczyć do ula, by pszczela rodzina przezimowała i w nowym sezonie w dobrej kondycji rozpoczęła pracę to od 8 do 14 kilogramów na ul.

Cechy dobrego pokarmu pszczelego

Odpowiednio opracowany pokarm pszczeli powinien cechować się właściwymi parametrami fizycznymi i odżywczymi. Do tych pierwszych można zaliczyć niską podatność pokarmu na krystalizację w czasie zimowania pszczół. Dzięki temu będzie on lepiej i łatwiej przerabiany przez pszczoły. Wymagania te spełnia specjalistyczny syrop pszczelarski. Produkt ten posiada doskonałe własności odżywcze. Optymalnie dobrane proporcje fruktozy, glukozy, maltozy oraz niska zawartość cukrów złożonych wpływa pozytywnie na bilans energetyczny pszczół. Dodatkowo pozwala na lepsze przezimowanie pszczelej rodziny. Inną, równie chętnie stosowaną przez właścicieli pasiek formą pokarmu pszczelego jest ciasto pszczele. Wyrób ten dzięki zwartej i plastycznej konsystencji ułatwia aplikację pokarmu do wnętrza ula. Wybierając pokarm pszczeli, warto zwrócić uwagę czy jest on produkowany pod nadzorem weterynaryjnym.