Opakowania jednorazowe
2 lipca 2020

Kategoria:
Inne

Czy naczynia i opakowania jednorazowe podlegają recyklingowi?

Czy w Polsce jednorazówki podlegają recyklingowi? Upraszczając, można odpowiedzieć – tak. Na tym moglibyśmy zakończyć, gdyby nie to, że sytuacja jest bardziej skomplikowana. Wszystko zależy od tego, z jakiego materiału jest wykonane naczynie jednorazowe oraz czy zostanie odpowiednio zagospodarowane po tym, jak stanie się odpadem (czy trafi do odpowiedniego worka do segregacji śmieci). Jak to jest z tym recyclingiem jednorazówek w Polsce?

Opakowania jednorazowe wykonane z tworzywa podlegają recyklingowi, są w ten sposób przyjaźniejsze dla środowiska, niż np. papier, który na etapie produkcji zużywa więcej surowców, niż robi to plastik – mówi ekspert z firmy ELTE s.p. z o.o.

Na czym polega recykling i kiedy jest możliwy?

Recykling jest jedną z metod ochrony środowiska. Odpady, które normalnie skończyłyby na wysypisku śmieci, gdzie rozkładałyby się przez kolejne setki lat (żaden wyprodukowany na świecie plastik się jeszcze nie rozłożył) można potraktować jako surowiec wtórny. W idei recyklingu tworzy się np. stylowe kubki wielorazowe na ciepłe napoje lub kolejne opakowania plastikowe na przedmioty dostępne w sklepach. Tworzy się w ten sposób obieg zamknięty, bez potrzeby zużywania nowych zasobów i składowania odpadów.

Do recyklingu potrzebny jest surowiec, a do jego pozyskania niezbędna jest właściwa segregacja odpadów. Jeśli odpadów nie posegreguje wytwórca (np. konsument), to na kolejnych etapach gospodarowania odpadami proces ten staje się droższy i przestaje się opłacać. Pamiętaj, segreguj swoje odpady, nawet jeśli jesteś poza domem.

Do recyclingu nadają się odpady wykonane z jednolitego materiału. Co to znaczy? Bardzo często kubki na gorące napoje na wynos powlekane są od wewnątrz cienką warstwą tworzywa, co sprawia, że nie mogą być przetworzone. Powinny wylądować w koszu na odpady zmieszane.

Z czego są zrobione jednorazówki? Czy podlegają recyklingowi?

Wspomnieliśmy już o papierowych kubkach, które nie są zrobione wyłącznie z papieru. One nie mogą być przetworzone, ponieważ są materiałem niejednorodnym. A co ze styropianowymi pojemnikami, w których odbierasz swoje ulubione żeberka na wynos? Dobra wiadomość – te jednorazówki się recyklinguje. Podobnie jest ze sztućcami, tackami z tworzywa. Plastik wykorzystywany w gastronomii jest trwałym, nieprzeciekającym materiałem, który nie potrzebuje więcej wzmocnień. Wykonane z niego opakowania i naczynia jednorazowe przetwarza się najlepiej.

W Polsce przetwarza się zaledwie 20% odpadów. Powodem tak niskiego poziomu (który i tak wzrósł w stosunku do ostatnich dziesięcioleci) jest niska świadomość Polek i Polaków, jak ważna jest segregacja odpadów. Problem stanowi też wiedza o tym co, do którego pojemnika wyrzucić. Dlatego, jeśli chcesz przysłużyć się dobru środowiska – segreguj śmieci. I pamiętaj – jednorazowe opakowania i pojemniki wykonane z plastiku z jak największą pewnością możesz wyrzucić do worka na tworzywa sztuczne. Naczynia papierowe natomiast zawsze powinny lądować w zmieszanych, podobnie jak mokry i zabrudzony papier.