9 kwietnia 2020

Kategoria:
Inne

Czy borówka amerykańska jest dobra dla zdrowia?

Borówka amerykańska to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Jak sugeruje nazwa, pochodzi z Ameryki Północnej, ale uprawiana jest w wielu krajach różnych kontynentów, w tym w europejskiej Polsce. Jej owoce są podobne w smaku do borówki czarnej, lecz pozbawione są brudzącego soku. Jaki jest skład chemiczny owoców borówki amerykańskiej i jej wartości odżywcze? W jaki sposób uprawia się borówkę amerykańską w naszym kraju?

Skład, wartości odżywcze i wpływ owoców borówki amerykańskiej na nasze zdrowie

Mówiąc o wpływie spożywania owoców – jak i wszystkich innych produktów spożywczych – na nasze zdrowie, rozpocząć warto od składu. Popularne źródła wskazują, że 84% owoców borówki amerykańskiej stanowi woda. W 100 gramach owoców znajduje się około: 14,5 g węglowodanów (w tym 2,4-3,5 g błonnika), 0,4-0,7 g tłuszczów i 0,6 g białek. Jeśli chodzi o kaloryczność, to około 57 kcal na 100 g. Warto przy tym dodać, że stu gramowa porcja borówek amerykańskich to około 1/3 dziennej ilości zapotrzebowania przez człowieka na witaminę C. Ważne w borówce amerykańskiej w kontekście naszego zdrowia są:

  • witamina A – ważna dla naszego wzroku, wpływa na właściwy wzrost i rozwój kości, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nabłonka przewodu pokarmowego, skóry, rogówki, układu oddechowego, utrzymuje prawidłowy stan skóry włosów i paznokci,
  • witamina B1 – odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów,
  • witamina B2 – współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • witamina B3 – współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów,
  • witamina B6 – wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków,
  • witamina E – jest głównym przeciwutleniaczem występującym w komórkach,
  • kwas foliowy – reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na układ nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym.

Dodatkowo badania wykazują, że owoce borówki amerykańskiej są doskonałym źródłem polifenoli, które działają przeciwzapalnie i przeciwdziałają chorobom układu krążenia, działają antykancerogennie.

Uprawa borówki amerykańskiej w Polsce

O uprawie borówki amerykańskiej w Polsce opowiadają nam przedstawiciele Gospodarstwa Ogrodniczego Szetyńscy z województwa śląskiego. Przygotowanie podłoża pod sadzonki borówki amerykańskiej nie powinno sprawiać problemów nawet w warunkach uprawy amatorskiej. Pod każdy krzew z osobna wykopujemy dołek o głębokości około 40 cm i szerokości 60 cm i wypełniamy go kwaśnym torfem. Standardowo borówkę amerykańską sadzimy w rozstawie 3,00 m x 1,00 m, choć obserwujemy od pewnego czasu tendencję do zagęszczania roślin w rzędach. Uprawiając borówkę amerykańską, musimy jedynie pamiętać o ręcznym odchwaszczaniu gleby w rzędach ręcznie (między rzędami można robić to mechanicznie), o wskazanym ściółkowaniu rzędów trocinami lub korą (by zmniejszyć parowanie wody, zwiększać  kwasowość gleby wzbogacać ją w próchnicę). Silniejsze cięcie krzewów borówek amerykańskich wykonuje się po około 7-8 latach, a przez pierwsze kilka lat usuwa się wyłącznie uszkodzone pędy.