Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Co zrobić ze zużytym olejem i tłuszczem?
Problem z olejem i tłuszczem w gastronomii
Nawet w niedużym biznesie gastronomicznym używa się sporo olejów i tłuszczy. Trafiają one do sałatek, sosów, dipów, marynat. Smaży się na nich. Dodaje się je do ciast. Okrasza się nimi dania. Trudno wyobrazić sobie lokal gastronomiczny, w którym nie używa się tłuszczu. Niestety, tłuszcz, który nie zostanie spożyty, bo np. jest używany we fryturze, staje się odpadem, który osoba prowadząca biznes gastronomiczny ma obowiązek zutylizować w sposób nieobciążający środowiska. Nie można więc ot tak wylać zużytego oleju do zlewu. (W tym miejscu uczulamy – takie postępowanie przyczynia się do niedrożności kanalizacji! Nie należy robić tego ani w restauracji, ani w domu). Wyrzucić gdziekolwiek nie wolno, a przechowywać w nieskończoność w restauracji się nie da. Oleje i tłuszcze po zużyciu stają się problematyczne. Nie jest to jednak sytuacja bez wyjścia.Sposób na zużyty olej i tłuszcz w lokalu gastronomicznym
Coraz więcej lokali idzie w stronę naturalności i ekologii, a goście to doceniają i szukają takich miejsc, bo nie chcą przykładać ręki do pogarszania sytuacji naszej planety – mówi specjalista z firmy Zielona Restauracja. – Znaleźliśmy sposób na to, aby zaproponować właścicielom lokali gastronomicznych nie tylko usunięcie problemu z pozostałościami tłuszczowymi, ale też gwarancję bezpieczeństwa ekologicznego oraz zysk – skupujemy wykorzystany olej i odbieramy go. Wydajemy też dokumentację poświadczającą fakt, że restauracja pozbyła się zużytego oleju w bezpieczny dla środowiska sposób.Firma Zielona Restauracja odbiera od lokali gastronomicznych zużyte oleje i tłuszcze, a następnie, w zależności od typu tłuszczu i stopnia zanieczyszczenia, poddaje go filtracji lub utylizuje. Olej jest więc w tym przypadku surowcem wtórnym, za który restauracja otrzymuje zapłatę. Pozwala to prowadzić biznes gastronomiczny w duchu odpowiedzialności społecznej, działać prawdziwie ekologicznie, promować ideę życia bez odpadów. Rozwiązanie to ma same plusy: tłuszcz przestaje być problemem, można odzyskać nieco pieniędzy, zaplecze restauracyjne jest czyste. Jest jeszcze jedna zaleta: odebrany z restauracji olej po oczyszczeniu może być ponownie wykorzystany, a cena tak wyprodukowanego tłuszczu jest atrakcyjna. To kolejny sposób na oszczędzanie zasobów planety, bo ponowne przetwarzanie tłuszczu ogranicza potrzebę jego produkcji od podstaw. Jak skorzystać ze skupu tłuszczu? Wystarczy zadzwonić i zgłosić odbiór lub podpisać stałą umowę na regularne przekazywanie zużytych olejów i tłuszczy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana