Artykuł sponsorowany

Co zrobić ze zużytym olejem i tłuszczem?

Co zrobić ze zużytym olejem i tłuszczem?
Tłuszcze są nam niezbędne do życia. Stanowią jedną z najważniejszych grup pokarmowych obok węglowodanów i białek. Są też podstawą kulinariów na całym świecie, ponieważ to właśnie tłuszcze przenoszą smak potraw na nasze języki. W gastronomii używa się dużych ilości tłuszczu, a jego utylizacja może być problemem. Jest jednak pewne rozwiązanie. Jakie? O tym dalej!

Problem z olejem i tłuszczem w gastronomii

Nawet w niedużym biznesie gastronomicznym używa się sporo olejów i tłuszczy. Trafiają one do sałatek, sosów, dipów, marynat. Smaży się na nich. Dodaje się je do ciast. Okrasza się nimi dania. Trudno wyobrazić sobie lokal gastronomiczny, w którym nie używa się tłuszczu. Niestety, tłuszcz, który nie zostanie spożyty, bo np. jest używany we fryturze, staje się odpadem, który osoba prowadząca biznes gastronomiczny ma obowiązek zutylizować w sposób nieobciążający środowiska. Nie można więc ot tak wylać zużytego oleju do zlewu. (W tym miejscu uczulamy – takie postępowanie przyczynia się do niedrożności kanalizacji! Nie należy robić tego ani w restauracji, ani w domu). Wyrzucić gdziekolwiek nie wolno, a przechowywać w nieskończoność w restauracji się nie da. Oleje i tłuszcze po zużyciu stają się problematyczne. Nie jest to jednak sytuacja bez wyjścia.

Sposób na zużyty olej i tłuszcz w lokalu gastronomicznym

Coraz więcej lokali idzie w stronę naturalności i ekologii, a goście to doceniają i szukają takich miejsc, bo nie chcą przykładać ręki do pogarszania sytuacji naszej planety – mówi specjalista z firmy Zielona Restauracja. – Znaleźliśmy sposób na to, aby zaproponować właścicielom lokali gastronomicznych nie tylko usunięcie problemu z pozostałościami tłuszczowymi, ale też gwarancję bezpieczeństwa ekologicznego oraz zysk – skupujemy wykorzystany olej i odbieramy go. Wydajemy też dokumentację poświadczającą fakt, że restauracja pozbyła się zużytego oleju w bezpieczny dla środowiska sposób.
Firma Zielona Restauracja odbiera od lokali gastronomicznych zużyte oleje i tłuszcze, a następnie, w zależności od typu tłuszczu i stopnia zanieczyszczenia, poddaje go filtracji lub utylizuje. Olej jest więc w tym przypadku surowcem wtórnym, za który restauracja otrzymuje zapłatę. Pozwala to prowadzić biznes gastronomiczny w duchu odpowiedzialności społecznej, działać prawdziwie ekologicznie, promować ideę życia bez odpadów. Rozwiązanie to ma same plusy: tłuszcz przestaje być problemem, można odzyskać nieco pieniędzy, zaplecze restauracyjne jest czyste. Jest jeszcze jedna zaleta: odebrany z restauracji olej po oczyszczeniu może być ponownie wykorzystany, a cena tak wyprodukowanego tłuszczu jest atrakcyjna. To kolejny sposób na oszczędzanie zasobów planety, bo ponowne przetwarzanie tłuszczu ogranicza potrzebę jego produkcji od podstaw. Jak skorzystać ze skupu tłuszczu? Wystarczy zadzwonić i zgłosić odbiór lub podpisać stałą umowę na regularne przekazywanie zużytych olejów i tłuszczy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.