Artykuł sponsorowany

Co zaliczamy do czynników szkodliwych na stanowiskach pracy?

Co zaliczamy do czynników szkodliwych na stanowiskach pracy?

Czynniki szkodliwe dla pracownika to różne zagrożenia, które mogą przyczynić się do powstania choroby zawodowej lub różnych schorzeń. Zagrożenie zdrowia to stan środowiska pracy, w którym występują określone czynniki kwalifikowane jako chemiczne, fizyczne i biologiczne mogące wywołać pewne efekty zdrowotne. Co ważne, skutki dla zdrowia mogą wystąpić w okresie narażenia na czynniki lub dopiero po jakimś czasie.

Podział czynników szkodliwych na stanowiskach pracy

Jak wspomniano wcześniej, czynniki szkodliwe dla pracownika dzielą się na trzy główne kategorie:

  • Fizyczne – niekorzystny mikroklimat, hałas i drgania mechaniczne;
  • Chemiczne – występowanie pyłów, par, gazów i dymów, które przedostają się do organizmu za pośrednictwem dróg oddechowych;
  • Biologiczne – bakterie, wirusy, pasożyty.

Wedle obowiązujących przepisów niedopuszczalne jest stosowanie materiałów i procesów, które nie zostały potwierdzone pod względem ich potencjalnej szkodliwości dla pracowników. Pracodawca zatrudniający pracowników wykonujących obowiązki w ekspozycji na czynniki szkodliwe jest zobligowany do przeprowadzenia badań i pomiarów na stanowiskach pracy, których wyniki musi archiwizować i udostępniać – na przykład na żądanie pracowników. Pierwszy pomiar powinien odbyć się w ciągu 30 dni od rozpoczęcia działalności oraz każdorazowo po zmianie organizacji pracy.

Pomiary czynników szkodliwych dla zdrowia na stanowiskach pracy

Specjalistą w dziedzinie pomiarów czynników szkodliwych jest firma ATTMA, która realizuje badania poziomu hałasu, zapylenia, stężenia czynników chemicznych, oświetlenia i mikroklimatu. Przedsiębiorstwo współpracuje z akredytowanym laboratorium, które wykonuje pomiary drgań i promieniowania. Oprócz tego fachowcy prowadzą działania doradcze w zakresie harmonogramu badań oraz prowadzenia dokumentacji.

Pomiary czynników szkodliwych wykonywane być powinny w zgodzie z obowiązującymi przepisami i z częstotliwością zależną od ich rodzaju, czyli od występujących na stanowiskach pracy zagrożeń. Wyniki badań i pomiarów odczytuje się w zestawieniu do wartości normatywów higienicznych, które zostały określone na mocy rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 6 czerwca 2014 roku. Ustalono wskaźnik NDS, czyli najwyższe dopuszczalne stężenie czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy oraz NDN będący miarą najwyższego dopuszczalnego natężenia fizycznego. W rozporządzeniu zdefiniowano także wartości normatywne dla tych czynników.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.