29 kwietnia 2020

Kategoria:
Inne

Charakterystyka win półwytrawnych

Wino to trunek znany ludzkości od tysięcy lat. Koneserzy potrafią rozpoznać szczep po smaku i zapachu. Osoby mniej zorientowane w zawiłościach gatunków i odmian mogą zastanawiać się, czym tak naprawdę różnią się od siebie poszczególne rodzaje wina. Warto zapamiętać kilka podstawowych informacji, które pozwolą na idealny dobór trunku. Dziś przedstawiamy charakterystykę win półwytrawnych – idealnych do obiadu.

Choć na sklepowych półkach i w różnych częściach świata możemy spotkać wina wyprodukowane z owoców, a nawet ryżu, samo słowo „wino” bez dodatkowego określenia tradycyjne oznacza napój alkoholowy wyprodukowany z winogron. Ze względu na mnogość odmian winorośli i odmienne warunki klimatyczne liczba rodzajów win może przyprawić o zawrót głowy. Ze względu na kolor końcowego produktu wina możemy podzielić na białe, różowe oraz czerwone. Podział ze względu na zawartość cukru wyróżnia wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Przyjrzyjmy się więc winom półwytrawnym – które łączą w sobie wytrawny charakter i obniżoną kwasowość z niewielką zawartością cukru.

Czym różni się wino wytrawne od półwytrawnego?

Zarówno wina wytrawne, jak i półwytrawne powstają dokładnie w ten sam sposób. Podobne są odmiany roślin, jak i technologie stosowane do ich produkcji. Różni je zawartość cukru, a tym samym smak. Trudno jednoznacznie określić, jaki poziom cukru określa wina półwytrawne – wszystko zależy od indywidualnych ustaleń kraju, w którym produkowane jest wino. Z pewnością wina półwytrawne mają więcej cukru niż ich wytrawne odpowiedniki oraz mniejszą jego zawartość niż wina półsłodkie. Uśredniając wartości poszczególnych państw można powiedzieć, że wino półwytrawne posiada zawartość cukru wyższą niż 4 gramy na litr, a niższą niż 18 gramów na litr.

Jednak wpływ na smak wina mają również inne czynniki, nie tylko zawartość nieprzefermentowanego cukru. Aby wino mogło być zakwalifikowane do konkretnego rodzaju istotna jest również kwasowość. Wyraża się ją w gramach kwasu winowego na litr. W przypadku win półwytrawnych wynosi nie więcej niż 10 gram.

Na charakter wina wpływa nie tylko jego rodzaj

Jak już wspomnieliśmy każde państwo, w którym produkuje się wino ma nieco odmienne parametry klasyfikujące wina do odmiennych rodzajów. Z tego względu nie każde wino półwytrawne będzie smakowało tak samo – w zależności  od pochodzenia może mieć inny poziom słodyczy. Wpływ na smak wina ma wspomniana już kwasowość, ale także zawartość alkoholu, garbniki oraz poziom pektyn. Wina półwytrawne możemy określić ogólnie jako wina o niskiej kwasowości. Jednak dla każdego może oznaczać to zupełnie inny smak. Najlepszym sposobem na znalezienie dla siebie wina idealnego w smaku jest więc próbowanie – z pewnością nie raz zostaniemy pozytywnie zaskoczeni winem, którego nie podejrzewalibyśmy o dopasowanie do naszych kubków smakowych. Szeroki wybór win z całego świata znajdziemy w ofercie hurtowni Paleta Win. Warto pamiętać, że dobrej jakości wino nie musi być drogie. Już za kilkanaście złotych znajdziemy wyśmienite i wysokiej jakości wino.

Do jakich dań pasuje wino półwytrawne?

Ze względu na delikatny smak są to wina bardzo często wybierane. Jest to wino dość uniwersalne, pasujące do wielu rodzajów dań kuchni orientalnej, a także polskich mięs w owocowych sosach. Wino półwytrawne będzie pasowało szczególnie do mięs białych: kurczaka, indyka. Może być również wykorzystane jako aperitif – jego łagodny smak podkreśli charakter słodkich potraw. Sprawdzi się także z owocami i równie dobrze smakuje spożywane samodzielnie. Zwłaszcza, że możemy znaleźć je w wersji zarówno białej, różowej, czerwonej, a także musującej.