Węgiel
6 maja 2020

Kategoria:
Inne

Cechy dobrego węgla

Węgiel to wciąż najchętniej stosowany rodzaj paliwa stałego. Zapewnia wysoką wydajność instalacji grzewczych, jest ekonomiczny, a w przypadku nowoczesnych kotłów może się okazać również energooszczędny i ekologiczny. Wszystko to pod warunkiem, że wybierzemy wysokiej klasy opał. Jakie parametry powinien posiadać dobry węgiel? Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie paliwa?

Najważniejsze parametry węgla

Na rynku znajdziemy wiele odmian węgla różniących się pomiędzy sobą wielkością, granulacją oraz składem. Do podstawowych parametrów jakościowych węgla należy:

  • Kaloryczność – wartość opałowa węgla określa ilość energii cieplnej, jaką można pozyskać z określonej ilości paliwa. Im węgiel bardziej kaloryczny, tym jego spalanie będzie bardziej energooszczędne, co pozwoli zmniejszyć koszty ogrzewania. Wartość opałowa zależy przy tym od różnych czynników, takich jak rodzaj i pochodzenie węgla. Znakomitą kalorycznością charakteryzuje się wysokiej jakości węgiel polski, chociaż na rynku dostępny jest również dobrej jakości węgiel z Czech, a nawet z Kolumbii.
  • Spiekalność – parametr ten określa stopień zlepiania się poszczególnych brył węgla, co prowadzi do powstawania spieków i osadzania się smoły w kotle. W przypadku domowych instalacji grzewczych zaleca się stosowanie węgla o niższym poziomie spiekalności.
  • Zawartość siarki i popiołu – im mniej tych substancji w węglu, tym “czystsze”, czyli bardziej ekologiczne będzie spalanie. Wysoka zawartość siarki oznacza bowiem, że spalanie takiego opału będzie wiązało się ze wzmożoną emisją spalin, co oznacza większe zanieczyszczenie środowiska. To samo dotyczy popiołu, którego wysoka zawartość wymaga również częstszego czyszczenia kotła.
  • Wilgotność – dobry węgiel powinien być jak najmniej wilgotny, dzięki czemu jego spalanie będzie bardziej wydajne.

Jak kupować dobry węgiel?

Podsumowując omówione wyżej parametry węgla, można stwierdzić, że dobrej jakości opał powinien charakteryzować się wysoką kalorycznością, a jednocześnie niską wilgotnością oraz zawartością siarki i popiołu. To jednak nie wszystko. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie paliwa?

Węgiel powinien być czysty, czyli pozbawiony przerostów kamienia oraz zwarty. – Podpowiada przedstawiciel hurtowni paliw stałych Multi Węgiel w Cieszynie. – Należy również wybrać odpowiedni sortyment. Do tradycyjnych kotłów znakomicie nadaje się groszek lub orzech, natomiast miał wymaga specjalnego urządzenia.

Wybierając skład opału, w którym dokonamy zakupu węgla, warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania paliwa, a także na możliwość zakupu w ilościach hurtowych oraz dowozu zakupionego towaru.