rozlewnia-plynow
7 maja 2018

Kategoria:
Inne

Budowa rozlewaczek do płynów

Pakowanie produktów pozwala na optymalizowanie magazynowania i transportu, a także na oferowanie produktów w ilościach i pojemnościach detalicznych. Pakowanie musi przebiegać sprawnie, powtarzalnie i higienicznie. Służą do tego wyspecjalizowane urządzenia. Szczególnie trudne jest pakowanie płynów: wody, soków, alkoholi czy perfum. Służą do tego rozlewaczki.

Jakie produkty są pakowane przy użyciu rozlewaczek?

Pakowanie produktów stałych (w tym sypkich) jest stosunkowo proste w porównaniu z pakowaniem surowców i produktów o konsystencji płynnej i półpłynnej. Problemem jest tu stan skupienia: płyny przyjmują postać naczynia, w którym się znajdują, trzeba więc bardzo uważać, aby nie doszło do wycieku. Linie produkcyjne płynów muszą być szczelne, a przy tym szybko prowadzić płyn wprost do opakowania. Tym właśnie zajmują się rozlewaczki do płynów.

Jest wiele produktów pakowanych przy użyciu rozlewaczek – mówi specjalista z firmy Bag in Box z Lublina. – Są to zarówno płyny, jak i produkty półpłynne. W branży spożywczej wyróżniamy m.in.: wodę, mleko, soki owocowe i warzywne, oleje roślinne, maślanki, kefiry, jogurty, napoje, miód, alkohole. Rozlewaczki to podstawowe wyposażenie rozlewni perfum, a także zakładów konfekcjonujących takie kosmetyki jak: kremy, żele, szampony, odżywki, balsamy i inne. Niemal cała branża kosmetyczna bazuje na produktach płynnych i półpłynnych. Nie inaczej jest w motoryzacji, gdzie korzysta się z wielu rodzajów płynów, czy w farmacji, której dużą część stanowią surowce i produkty płynne, choćby syropy.

Rozlewaczki do płynów w technologii bag in box

Wygodną, oszczędną i szybką technologią pakowania produktów płynnych i półpłynnych jest bag in box, czyli dosłownie: worek w pudełku. Chodzi o worek z tworzywa sztucznego, który napełnia się produktem płynnym, a następnie umieszcza w kartonowym pudełku, aby zabezpieczyć płyn przed działaniem promieni słonecznych, ułatwić przechowywanie, transport i sprzedaż. Tak pakowane są np. naturalne soki wolno tłoczone.

Jak działa taka rozlewaczka? Przeanalizujmy to na przykładzie pakowarki półautomatycznej 1.20. Jest to urządzenie do pakowania wody, oleju, wina, soków i tym podobnych produktów. Może pracować stale w zakładach przemysłu spożywczego. Za jej pośrednictwem rozlewa się produkty do worków o pojemności 5‒20 litrów, wyposażonych w króćce zamknięte korkiem lub wtłaczanym workiem. Wydajność sięga nawet 240 cyklów na godzinę z jednej głowicy. Urządzenie wymaga obsługi operatora (jednego lub więcej), a od jego umiejętności będzie zależała maksymalna efektywność urządzenia.

Rozlewaczka jest wykonana z wysokiej jakości nierdzewnego metalu. Składa się z żebrowanego stołu roboczego, dysz wtłaczających produkt do worka, a także kolumny stanowiącej podstawę dla tych dwóch części i wyposażonej w panel sterowania oraz wskaźniki parametrów cieczy.