Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Blat kuchenny i jego rola w przygotowywaniu posiłków
Rozmiar ma znaczenie
Bardzo istotne w gospodarowaniu przestrzenią w kuchni jest rozmieszczenie urządzeń, ale też to, jakie wymiary ma blat kuchenny. To na nim przecież całkowicie lub wstępnie przygotowuje się posiłki, dlatego należy zadbać o jego funkcjonalność oraz odpowiednią szerokość i grubość. Standardowa szerokość blatu kuchennego wynosi 60 cm i w niektórych przypadkach wystarcza do wygodnego krojenia, mieszania, smarowania i nakładania produktów oraz obsługi różnych kuchennych urządzeń, takich, jak mikser, blender czy tarka. Jeśli jednak bardzo lubisz przygotowywać posiłki i potrzebujesz do tego większej przestrzeni, taki rozmiar może się okazać niewystarczający. W tej sytuacji możesz zdecydować się na zakup kuchni o niestandardowych wymiarach. Maksymalna szerokość blatu gwarantująca wygodę i funkcjonalność podczas przygotowania posiłku to ok. 130 cm. Wysokość, na jakiej umieszczony jest blat zazwyczaj mieści się natomiast w przedziale 85-90 cm. Najlepiej jednak, jeśli jest dopasowana do Twojego wzrostu i wynosi ok.10-15 cm mniej niż wysokość, na jakiej znajdują się Twoje łokcie. Głębokość blatu kuchennego natomiast to zwykle 60 cm. Grubość blatu roboczego z kolei jest istotna dla komfortu i bezpieczeństwa przygotowywania posiłków, a zależy od materiału, z jakiego jest wykonany. O tym mówi pracownik centrum mebli i aranżacji wnętrz GoJa z Gniezna:Blat kuchenny wykonany z kamienia ma na ogół grubość od 1 do 3 cm, laminowany – od 2,8 do 3,8 cm, drewniany – od 2 do 4 cm, zaś metalowy lub kompozytowy – 4 cm. Dobór materiału powinien uwzględniać zarówno walory estetyczne, jak i wytrzymałość oraz stopień odporności na wilgoć, wysoką temperaturę, zniszczenia, zarysowania i zabrudzenia.
Fundament dobrego jedzenia
Blat kuchenny pełni nie tylko funkcję dekoracyjną i estetyczną, ale przede wszystkim roboczą. Z tego powodu najistotniejsza jest jego funkcjonalność. Najważniejsze podczas przygotowania posiłku są z kolei bezpieczeństwo, komfort, wygoda i higieniczne warunki całego procesu. Odpowiednio szeroki i mocny blat wykonany z materiału wysokiej jakości powinien to wszystko zapewnić. Najlepiej, gdy swobodnie mieszczą się przy nim jednocześnie dwie osoby, a cała przestrzeń umożliwia ergonomiczne rozmieszczenie wszystkich niezbędnych naczyń, sprzętów i narzędzi. Blat kuchenny to miejsce, na którym m.in. kroi się lub sieka warzywa i owoce lub mięso, ugniata ciasto, czy miesza ze sobą bądź miksuje składniki w garnku. Ważne jest zatem, aby wszystko się na nim mieściło oraz pozwalało na swobodne ruchy i operowanie kuchennymi narzędziami czy sprzętami. Materiał, z jakiego jest wykonany blat kuchenny oczywiście nie wpływa bezpośrednio na jakość i smak serwowanego jedzenia. Ma on jednak znaczenie w procesie przygotowania smacznego posiłku. Przede wszystkim musi być w jak największym stopniu odporny na wilgoć, wysokie temperatury i działanie chemicznych środków czyszczących. Dodatkowo powinien chronić przed zarysowaniami i zabrudzeniami, które mogą wystąpić w trakcie prac kuchennych. Najpopularniejszy i zarazem najtańszy materiał, z jakiego wykonuje się blaty kuchenne to płyta laminowana. Jest ona stosunkowo odporna na wilgoć i wysokie temperatury oraz łatwa do utrzymania w czystości. Dość chętnie kupowane są również droższe drewniane blaty, które bardzo dobrze się prezentują, ale nie są tak odporne i wytrzymałe, dlatego wymagają odpowiedniego zabezpieczenia (zaimpregnowania). Niezwykłą trwałość i odporność zapewniają blaty z kamienia naturalnego lub kompozytu (konglomeratu). Koszty ich zakupu są jednak dużo wyższe. Najlepiej kupować blaty kuchenne wysokiej jakości u sprawdzonego dystrybutora mebli. Dzięki temu przygotowanie posiłków będzie komfortowe, wygodne i bezpieczne, a sam blat…posłuży Ci przez wiele lat.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana