2 lipca 2020

Kategoria:
Gastronomia

Żywienie w przedszkolu. Jak jedzą przedszkolaki?

To właśnie w przedszkolach nasze maluchy spędzają większą część dnia. To tutaj jedzą śniadania, obiady czy podwieczorki. Prawidłowe żywienie w wieku przedszkolnym warunkuje właściwy rozwój, utrzymanie sprawności fizycznej, intelektualnej i emocjonalnej, dlatego dobrze, aby w przedszkolach dieta dla dzieci była zbilansowana, a posiłki bogate w witaminy i wartości odżywcze. Sprawdźmy, co najczęściej znajduje się na talerzach naszych maluchów?

Jak wygląda żywienie w przedszkolu?

Żywienie w przedszkolu może być przygotowywane we własnej kuchni lub dostarczane przez firmę cateringową. Jeśli rodzic chce sprawdzić żywienie w przedszkolu, wystarczy, że przeczyta jadłospis, który codziennie wywieszany jest w przedszkolu na tablicy ogłoszeń, dzięki temu będzie wiedzieć, czy jadłospis jest urozmaicony oraz czy zawiera dużo owoców i warzyw. Rodzice mogą wpływać na to, co jedzą ich dzieci. Wystarczy, że skontaktują się z dietetykiem pracującym w firmie cateringowej, lub przekażą informacje kucharce pracującej w przedszkolu. Jeżeli któryś z posiłków wyjątkowo nie smakuje dzieciom, wówczas nie pojawia się więcej w menu, co jest bardzo fajne. Często o żywienie dzieci dbają specjaliści, którzy zajmują się prawidłowym komponowaniem posiłków, a jadłospisy układają zgodnie z zaleceniami dietetyków.

Nasze przedszkole zapewnia posiłki z własnej kuchni. Działamy ściśle według wskazówek rodziców w kwestii namawiania i nakłaniania dzieci do jedzenia. Posiłki nie są limitowane, co oznacza, że dzieci jedzą tyle, ile chcą zjeść i zawsze mogą poprosić o dokładkę. Zachęcamy również maluchy do kosztowania potraw, jednak nie zmuszamy do jedzenia. Gotujemy także dla dzieci z alergią – zauważa nasz rozmówca reprezentujący Niepubliczne Przedszkole Elfik w Sosnowcu, w którym zgrany zespół doświadczonych pedagogów dba o pełną ciepła atmosferę  i optymalne warunki dla wszechstronnego rozwoju dzieci.

Co więcej, maluchy w przedszkolu spożywają posiłki wspólnie, co jest dobrą okazją do spróbowania różnorodnych dań, czy ćwiczenia zachowań przy stole, np. używanie serwetek i posługiwanie się sztućcami.

Zasady żywienia w przedszkolu

O przestrzeganie zasad prawidłowej żywności w państwowych przedszkolach dba Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, która przeprowadza kontrole oceniające, m.in. jadłospisy. Natomiast w przedszkolach prywatnych kontroluje higienę tych posiłków. Pożywienie powinno dostarczać odpowiednią ilość energii oraz składników pokarmowych i płynów. Podstawą zbilansowanej diety dzieci jest taki dobór produktów z różnych grup, który pozwala na przygotowanie pełnowartościowych posiłków. Polecana jest tutaj żywność naturalna, świeża oraz mało przetworzona. Przedszkole z własnym wyżywieniem w Sosnowcu w codziennym menu uwzględnia mleko i jego przetwory, jaja, chude mięso, wędliny, produkty zbożowe, masło, oleje oraz warzywa i owoce. W jadłospisie znajdują się także pokarmy zmuszające do żucia, dzięki czemu dziecko uczy się, jak prawidłowo żuć oraz nie rozleniwia się tak, jak w przypadku jedzenia samych papek.

Dobrze jest porozmawiać z dzieckiem na temat tego, co jadło danego dnia oraz czy jedzenie w przedszkolu mu smakuje. Możemy też zgłaszać wszelkie sugestie wychowawczyni, dzięki temu będziemy mieć pewność, że dziecko je smacznie i zdrowo. Oprócz samego jadłospisu bardzo ważne jest przestrzeganie zasady higieny. Mowa tutaj, m.in. o każdorazowym myciu rąk przed posiłkiem, kupowaniu produktów z ważnym terminem przydatności do spożycia w sprawdzonych sklepach i hurtowniach czy dbaniu o czystość w kuchni.