chleby na zakwasie
16 lipca 2021

Kategoria:
Gastronomia

Żurowniki – działanie, zastosowanie w piekarnictwie

Chleb uznawany jest za jeden z najważniejszych i najstarszych wynalazków człowieka. Do dzisiaj pieczywo stanowi podstawę codziennego pożywienia. Dawniej wypiekane było w cechach, w których piekarz musiał samodzielnie wyprodukować zakwas oraz piec produkty w tzw. piecach chlebowych. Dzisiaj wszystkie nowoczesne piekarnie wyposażone są w innowacyjne maszyny, które znacznie ułatwiają i przyspieszają pracę. Jedną z takich maszyn są fermentatory zakwasu.

Co to są żurowniki?

Podstawą smacznego, dobrej jakości pieczywa jest zakwas. Każdy, kto chociaż raz próbował upiec własny chleb wie, że jest to czasochłonny proces. Niestety obecnie wiele piekarni, które zajmują się masową produkcją pieczywa, odchodzi od tradycyjnych receptur i używa sztucznych składników m.in. spulchniaczy, aby przyspieszyć pieczenie. Zamiast tracić na jakości wypieków, lepiej zaopatrzyć się w fermentator zakwasu, zwany również żurownikiem. To automatyczne urządzenie w postaci cylindrycznego zbiornika umożliwia przygotowanie zakwasu w precyzyjnych proporcjach. Fermentacja odbywa się w idealnej temperaturze, a w efekcie otrzymujemy aromatyczne, pełne smaku, najlepszej jakości pieczywo, które dłużej zachowuje świeżość. Fermentatory zakwasu przyspieszają masową produkcję tradycyjnych wypieków na bazie zakwasu żytniego, pszennego oraz razowego.

Jak działają fermentatory zakwasu?

Fermentatory produkowane są zarówno jako instalacje, jak i pojedyncze zbiorniki. Wyposażone są w panel sterowania, dzięki któremu piekarz może wprowadzić proporcje oraz dane fermentacji zgodnie z wybraną recepturą. Po wprowadzeniu składników oraz zaprogramowania maszyny, żurownik rozpoczyna fermentację. Ważnym elementem tego typu maszyny jest mieszadło, a jego prędkość oraz czas pracy można ustalić indywidualnie.

Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników żurownik podgrzewa je do temperatury koniecznej do przeprowadzenia prawidłowej fermentacji. Dzięki temu przyspiesza się proces namnażania się drożdży oraz wytwarzania przez nie kwasu mlekowego. – tłumaczy ekspert z BakerLink z Łodzi.

Dlaczego warto zaopatrzyć piekarnię w żurownik?

Zakup żurownika to świetna inwestycja zarówno dla dużych, jak i małych piekarni. Produkcja pieczywa nie tylko odbywa się znacznie szybciej, ale jest ono doskonałej jakości. Chociaż fermentator wykonuje pracę samodzielnie, ale pracownicy zakładu mają wpływ na efekt końcowy i co ważne, oszczędza się przy tym surowce. Fermentatory zakwasu są wyposażone w system automatycznego mycia, dzięki czemu produkcja odbywa się zgodnie z przepisami sanitarnymi, a pracownicy nie muszą samodzielnie czyścić wnętrza urządzenia. Pozwala to także zachować ciągłość produkcji, co jest kolejnym przykładem ekonomiczności żurownika.