Artykuł sponsorowany

Zupy mleczne – idealne dla dzieci i dorosłych

Zupy mleczne – idealne dla dzieci i dorosłych
Zupy mleczne to dla wielu osób smak dzieciństwa. Warto jednak wrócić do ich jedzenia także w wieku dorosłym. Te proste dania są prawdziwą skarbnicą cennych składników, a przy tym ich przygotowanie jest dziecinnie proste! Poznaj zupy mleczne w różnych wydaniach – tak tradycyjnych, jak i nowoczesnych, dietetycznych, tych mniej fit oraz przekonaj się, że warto je jeść!

Zupy mleczne – tradycyjnie i nowocześnie

Zupy mleczne mają w Polsce bogatą i długą tradycję. Zawdzięczają to prostocie oraz dostępności składników niezbędnych do jej przygotowania, a także dużej pożywności. Jedzono je w miastach i na wsiach, podawano zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W XX wieku zupy mleczne stanowiły podstawę menu tzw. barów mlecznych, które w latach dziewięćdziesiątych zostały wyparte przez bary szybkiej obsługi. Wygląda jednak na to, że zdrowa moda na tanie bary mleczne powraca w wielkim – choć nieco odmienionym – stylu. O to, jak wyglądają nowoczesne zupy mleczne, zapytaliśmy w „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie:
Zupa mleczna składa się z mleka jako bazy oraz kaszy, ryżu, klusek, a nawet pokruszonej bułki. Najczęściej jadano owsiankę albo jaglankę, a także tzw. kluski lane. Dziś, kiedy mamy dostęp do zbóż z całego świata, repertuar zup mlecznych jest szerszy. Można przyrządzić np. zupę mleczną z komosą ryżową, amarantusem czy tapioką, z makaronem warzywnym, a także zmieniać jej smak, dodając np. suszone albo kandyzowane owoce, dżemy, soki, sos waniliowy i wiele innych. Pełna dowolność!

Warto jeść zupy mleczne w każdym wieku!

W polskiej tradycji zupy mleczne spożywa się na śniadanie i kolację. Oba te warianty są bardzo korzystne dla zdrowia. Jedzenie zupy mlecznej na śniadanie zapewnia rozpoczęcie dnia od ciepłego i bardzo pożywnego posiłku. Rano najlepiej zdecydować się na płatki owsiane albo grubsze kasze – są one wolniej trawione, co sprawia, że energia uwalniana jest powoli i stopniowo przez kilka godzin po jedzeniu. Mleko zaś dostarcza wapnia. Z kolei ciepła zupa mleczna jedzona wieczorem ułatwi zasypianie. Kasze i zboża jedzone w zupie mlecznej są nie tylko dobrą dawką energii, ale też źródłem cennych minerałów i mikroelementów: cynku, potasu, magnezu i wielu innych. Szczególnie obfituje w nie poczciwa kasza gryczana. Jeżeli nie lubisz kasz, możesz wybrać płatki przygotowane na ich bazie. Dzięki temu nie tylko uzyskasz ulubioną konsystencję zupy mlecznej, ale też przygotujesz ją w kilka minut! Czy jeszcze kogoś trzeba przekonywać do tego, że warto jeść zupy mleczne w każdym wieku? Smacznego i na zdrowie!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.