Artykuł sponsorowany

Znaczenie temperatury w utrwalaniu mięsa i przetworów mięsnych 

Znaczenie temperatury w utrwalaniu mięsa i przetworów mięsnych 
Mięso oraz jego przetwory mogą być utrwalane za pomocą różnorodnych metod – fizycznych, chemicznych czy biologicznych. Do pierwszej kategorii należą techniki wykorzystujące wysokie i niskie temperatury, które znacznie różnią się „efektem końcowym” w obrabianym produkcie. Jak w dalszym ciągu można podzielić wymienione sposoby utrwalenia takiej żywności? Utrwalanie surowych produktów spożywczych – jak sama nazwa wskazuje – ma przedłużyć ich trwałość. To specyficzny rodzaj obróbki, dzięki któremu w żywności nie rozwijają się bakterie ani żadne procesy naturalne prowadzące do jej degradacji (np. fermentacja). Takie działania zabezpieczają również towar przed szkodnikami czy zanieczyszczeniami. Fizyczne utrwalanie mięsa i jego przetworów może być dokonane za pomocą wysokich bądź niskich temperatur, osmozy lub odwodnienia. Warto się pochylić nad pierwszą ze wspomnianych technik.

Rola temperatury w utrwalaniu produktów mięsnych 

Za pomocą obniżonej temperatury można schładzać lub zamrażać mięso i przetwory mięsne. Należy przy tym zwrócić uwagę na działanie wykorzystywanych agregatów i regularny serwis (obejmujący także czyszczenie skraplaczy), ponieważ każdą metodę obróbki przeprowadza się w określonej temperaturze, a wszelkie nieprawidłowości mogą wpłynąć na jakość żywności. Schłodzenie produktów mięsnych przedłuża ich trwałość na krótszy czas niż mrożenie, jednak i druga z tych technik ma swój „termin maksymalnej przydatności”. Po wyjęciu zarówno ochłodzone, jak i zamrożone mięso znajduje się w takim samym stanie, w jakim je włożono do urządzenia (o ile skorzysta się z nich przed upływem ważności). Sytuacja wygląda podobnie w przypadku utrwalaniu żywności za pomocą wysokiej temperatury, jednak stosuje ją się zazwyczaj przy gotowych przetworach mięsnych, ponieważ ciepło może ściąć białko. Do takich metod zalicza się m.in. pasteryzacja (np. słoików z pasztetem). Maszyny chłodzące (których serwis oferuje firma PROBON) są w stanie z kolei utrwalić surowe mięso.

Jak temperatura wpływa na utrwalane mięso i jego przetwory? 

Mrożenie bądź chłodzenie bezpośrednio oddziałuje na produkty mięsne, z kolei utrwalanie za pomocą wysokiej temperatury zazwyczaj szczelnie zamyka wyroby w określonych ramach (np. słoika lub innego naczynia) i je sterylizuje. Chociaż przetwory można zamrażać albo wkładać do lodówki bez większych zmian w ich jakości, to surowa żywność zostaje ugotowana pod wpływem większego ciepła (co niejednokrotnie bywa pożądanym wynikiem, np. przy robieniu różnych smarowideł z wieprzowiny, jakie stosuje się na kanapki).

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.