Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Znaczenie opakowań plastikowych w codziennym życiu
Korzystanie z opakowań plastikowych stało się nieodłącznym elementem codziennego życia. Pozwalają na dobrą ochronę umieszczanych w nich produktów, ułatwiając ich transport, i gwarantując, że nie zostaną zniszczone ani zabrudzone. Wielką zaletą wyrobów opakowaniowych tego typu jest ich niewielka masa, estetyczny wygląd, a coraz częściej także możliwość łatwego recyklingu i ponownego wykorzystania materiału, z którego zostały wyprodukowane.
Opakowania plastikowe do produktów żywnościowych
Używanie opakowań wykonanych z tworzyw sztucznych jest popularne we wszystkich branżach, jednak szczególnie chętnie używa się ich do pakowania produktów żywnościowych. Opakowania plastikowe sprawdzają się znakomicie jako tacki, na których można oferować zabezpieczone dodatkowo folią lub specjalnie dopasowanym wieczkiem owoce i warzywa. Bardzo często pakuje się w ten sposób owoce miękkie – jagody, porzeczki, borówki i maliny, ale także te, które są nieco mniej podatne na uszkodzenia, lecz także niezbyt trwałe, jak morele bądź brzoskwinie. Na plastikowe tacki trafiają także pomidory, pieczarki, boczniaki, egzotyczne grzyby shiitake czy niektóre rodzime grzyby leśne. Przy pomocy tacek o różnych kształtach łatwiejsze jest również porcjowanie towaru i jego wyeksponowanie. Opakowania plastikowe w postaci termoformowanych tacek są użyteczne w cukiernictwie i piekarnictwie, a także w gastronomii. Łatwo zapakować w nie ciasta i ciastka, które mogłyby ulec pokruszeniu, czy te, które mają narażone na uszkodzenie dekoracje bądź są pokryte kremem. W gastronomii opakowania tego rodzaju są często stosowane przy pakowaniu wyrobów garmażeryjnych, a także przy serwowaniu dań na wynos. Choć nie sprawdzą się one przy potrawach gorących, to będą świetnie nadawały się do sałatek, pieczywa lub wszelkiego rodzaju dań na zimno.
Jak powstają opakowania do produktów żywnościowych?
Do wytwarzania opakowań z tworzyw sztucznych można zastosować wiele metod w zależności od oczekiwanej wytrzymałości na czynniki zewnętrzne oraz temperaturę i obciążenie, a także kształt. W wielu przypadkach stosuje się technologię termoformowania, której używa choćby firma New - Pack – producent opakowań spożywczych. Polega ona na nadawaniu odpowiedniego kształtu niezbyt grubym arkuszom wykonanym z tworzywa np. polipropylenu. Po podwyższeniu temperatury w celu uplastycznienia są one umieszczane na formie, a następnie dociskane do jej powierzchni za sprawą wytworzonej próżni lub ciśnienia. Opakowania tego typu są często używane jako blistry lub wkłady do pudełek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana