Znaczenie opakowan na jedzenie w jakosci obslugi klientow restauracji
5 marca 2022

Kategoria:
Gastronomia

Znaczenie opakowań na jedzenie w jakości obsługi klientów restauracji

Najlepsze restauracje i punkty gastronomiczne przyciągają klientów zarówno smakiem swoich potraw, jak i ich estetyczną kompozycją i odpowiednim sposobem podania. Większość restauracji oferuje sprzedaż swoich dań również na wynos, co przekłada się na konieczność odpowiedniego zapakowania żywności. Dbając o swoich klientów, należy pamiętać o estetycznej formie podania dań zarówno na miejscu jak i na wynos. W ten sposób utrwala się pozytywny wizerunek restauracji i przyciąga nowych klientów.

Wytrzymałość opakowań i odpowiednia ochrona żywności

Opakowania jednorazowe są używane zarówno w opcji pakowania jedzenia na wynos, jak i w punktach szybkiej obsługi, a także mobilnych food truckach. Najważniejszą funkcją opakowań jest ochrona żywności przed wystygnięciem bez zniekształcania jej walorów smakowych i wizualnych. Szeroki wybór i uniwersalność opakowań sprawia, że możliwe jest zapakowanie dań w dowolnej formie. Dobrej jakości opakowania, wykonane z solidnych materiałów powinny być szczelne, higieniczne i charakteryzować się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Oprócz tego opakowania muszą być zgodne z przepisami dotyczącymi serwowania i przechowywania żywności, powinny być bezpieczne i spełniać wymagane standardy. Wysoka jakość opakowań pozwala również na zachowanie smaku i aromatu potraw, co bezpośrednio wpływa także na satysfakcję klienta. Szeroką gamę produktów jednorazowych na żywność oferuje producent opakowań  Ema-pol, który jest dystrybutorem wysokiej jakości artykułów niezbędnych w świadczeniu usług gastronomicznych.

Opakowania papierowe- ekologia i estetyka

Coraz większą popularnością wśród restauracji i obiektów gastronomicznych cieszą się opakowania papierowe, które oprócz tego, że są ekologiczne i ograniczają zużycie plastiku, wyglądają atrakcyjnie i w estetyczny sposób eksponują serwowane potrawy. Obecnie coraz więcej klientów zwraca uwagę na kwestie ochrony środowiska i mając świadomość zagrożenia, rezygnuje z nadmiernego zużycia plastiku. Dlatego produkcja opakowań papierowych w Warszawie to idealna oferta dla lokali, które chcą dopasować się do aktualnych wymagań swoich klientów.

Ponadto jednolite papierowe opakowania, często w naturalnym kolorze, nie zakłócają kompozycji dania i zachowują jego pierwotny aromat, co przekłada się na utrzymanie dobrego smaku.  Jednorazowe opakowania z papieru są także w pełni bezpieczne zarówno dla klientów jak i dla środowiska, a wykonane z wysokiej jakości materiału nie różnią się trwałością od tych plastikowych czy styropianowych.