Zimne przekąski
21 września 2021

Kategoria:
Gastronomia

Zimne przekąski jako nieodłączny element obsługi cateringowej 

Jedzenie jest jedną z głównych atrakcji przyjęć okolicznościowych i imprez firmowych – można spróbować wielu potraw i zimnych przekąsek, których nie jada się zwykle na co dzień. Zagryzki pełnią tutaj rolę smacznego „przerywnika” pomiędzy ciepłymi daniami lub czegoś, czym da się posilić podczas przerwy w konferencji. Mówiąc krócej: są stałą częścią każdego cateringu.

Zawijana tortilla, marynowane śledzie czy faszerowane jajka? Zestaw zimnych zakąsek należy dopasować do charakteru wydarzenia. Co innego sprawdzi się w przypadku pierwszej komunii, a co innego podczas szkolenia firmowego. Smaczne, jednak intensywnie pachnące ryby warto zostawić na rodzinne zabawy. Do bardziej oficjalnej imprezy lepiej pasują sałatki w niewielkich słoiczkach bądź chrupiąca bruschetta. Warto również zastanowić się, jakie zagryzki będzie się jadło wygodniej w „trudniejszych” warunkach, np. w plenerze czy na stojąco.

Zamawianie cateringu – jak zorganizować zimne przekąski? 

Firma obsługująca wydarzenie zwykle oferuje różne formy serwisu. Zagryzki mogą być podane na wolnej przestrzeni między talerzami lub znajdować się w całkowicie odrębnym miejscu. Na szkoleniach często jest to poczęstunek w osobnej sali, ale zdarzają się również: szwedzki stół, bufet czy kącik z kawą i herbatą. Zamawiając catering, należy zatem określić sposób ekspozycji zimnych przekąsek w taki sposób, aby był wygodny zarówno dla gości, jak i obsługi wydarzenia. Przy większych imprezach najlepiej położyć jedzenie na stole, przy którym siedzą zaproszeni.

Dobór zagryzek jest zależny nie tylko od charakteru przyjęcia, ale także jego uczestników. Dużą rolę odgrywają tutaj różnorodne ograniczenia w diecie – zarówno te dokonane z wyboru (np. niejedzenie mięsa), jak i wymuszone przez schorzenia (np. cukrzycę). Warto zapytać się gości, czy cokolwiek powstrzymuje ich przed spożywaniem określonych produktów (w tym alergie pokarmowe). Nie istnieje konieczność dostosowywania całego menu pod jedną osobę, jednak dobrze jest zadbać o jego różnorodność, co oferuje m.in. Sosnowe Zacisze w Białymstoku.

Na co jeszcze zwrócić uwagę, stawiając na catering? 

Warto wybierać rozwiązania, które łączą w sobie tradycję z nutą kreatywności, żeby zapewnić biesiadnikom różnorodne doznania smakowe. Zakąski z pewnością zapadną się w pamięci oraz będą formą atrakcji dla osób przyzwyczajonych do zwykłej formy śledzi czy bruschetty. Bardzo ważny jest także estetyczny wygląd potraw, ponieważ „je” się przecież zarówno ustami, jak i oczami. Trzeba zadbać, aby zagryzki prezentowały się w apetyczny sposób.