Artykuł sponsorowany

Zdrowa kuchnia, czyli jaka?

Zdrowa kuchnia, czyli jaka?

Zbilansowana dieta wpływa pozytywnie na kondycję ciała, pracę mózgu i ogólne samopoczucie. Na temat zdrowego odżywiania krąży jednak wiele mitów. Jednym z nich jest to, że wielu produktów trzeba sobie odmawiać, a pożywne posiłki są proste i nudne. Wystarczy jednak odrobina wysiłku, aby znaleźć zdrowe potrawy pełne zaskakujących smaków, a nawet odkryć smaki dotąd nieznane.

Nie warto zatem rezygnować z pożywnych posiłków, które można przygotować samodzielnie. Można też znaleźć restaurację, która postawiła na smaki pełne zdrowia. Po czym zatem rozpoznać zdrową kuchnię?

Natura przede wszystkim

W zdrowej kuchni królują naturalne produkty. Grunt to unikać szkodliwych, przetworzonych składników, a zamiast tego korzystać z darów przyrody.

Jest też kilka produktów, które na pewno warto wykorzystywać, jeśli chce się wprowadzić w życie zdrową kuchnię. Należą one do tak zwanego superfood, czyli nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki odżywcze, które fantastycznie oddziałują na organizm człowieka. Przykłady superfood to:

  • Buraki, które wspomagającą trawienie, obniżają ciśnienie, a także dodają energii.
  • Kiszonki – takie jak ogórki i kapusta. Są one polecane zwłaszcza dla zwiększenia odporności i oczyszczenia organizmu.
  • Szpinak, który zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu i witaminy C. Ma właściwości antynowotworowe, obniża ciśnienie i wspomaga odchudzanie.
  • Orzechy – kaloryczne produkty, które nie tuczą. Ich główną zaletą jest to, że wspomagają pracę mózgu, ale poza tym pomagają utrzymać dobry poziom cukru we krwi i regulują proces trawienia.

Zdrowa kuchnia w restauracji?

Gdy wybierasz się do restauracji, warto wybrać taką, która nie używa gotowych półproduktów, lecz serwuje dania przygotowywane z wysokiej jakości nieprzetworzonych, świeżych składników od lokalnych dostawców. Przykładem takiego lokalu jest Restauracja Antresola. W menu odnajdziemy tu smaki pachnące lasem, łąką i sadem.

Jak to się robi?

  1. Świeże, niemrożone produkty sezonowe od lokalnych dostawców.
  2. Naturalne, certyfikowane przyprawy bez chemicznych wzmacniaczy smaku.
  3. Piec konwekcyjno-parowy, sous vide, co pozwala na przygotowanie potraw z ograniczeniem tłuszczu.
  4. Przygotowanie potraw zawsze świeżo, bezpośrednio przed podaniem.

Także w dużym mieście, w którym tempo życia niezbyt sprzyja poświęcaniu czasu na gotowanie, możemy zadbać o to, aby zdrowo się  odżywiać. Jeśli musimy zjeść coś „na mieście”, wybierając restaurację, zwracajmy uwagę na to, co oferuje, nie idźmy na łatwiznę. Lokale stawiające na zdrowe i świeże produkty od lokalnych dostawców, znajdziemy w większości miast. Nawet w centrum Warszawy restauracja ze zdrową kuchnią się znajdzie – nie jesteśmy skazani na niezdrowe jedzenie typu fast food! Uczta dla podniebienia i zastrzyk zdrowia w restauracji – to możliwe!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.