Artykuł sponsorowany

Zastosowanie świeżych pieczarek w gastronomii

Zastosowanie świeżych pieczarek w gastronomii
Pieczarki są produktem zdrowym i smacznym, który ma szerokie zastosowanie w gastronomii. Tak się, jednak składa, że najwięcej walorów smakowych można z nich wydobyć, gdy są połączone z innymi produktami. Jednak wcale nie oznacza to, że te popularne grzyby nie są chętnie zjadane w czystej postaci. Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia samej potrawy. Do tworzenia, jakich potraw używa się pieczarek?

Pieczarki surowe i gotowane

Pieczarki stosowane są podczas przygotowania wielu potraw, gdzie dołączane są zarówno w formie surowej, jak i po obróbce termicznej. Surowe świetnie nadają się do różnego typu sałatek, a także na kanapki, gdzie zazwyczaj dobrze komponują się z innymi produktami. W wielu lokalach, szczególnie tych preferujących kuchnię domową, z pieczarek gotuje się tradycyjną zupę pieczarkową. Z pieczarek gotowanych, można również zrobić sałatki, dodając najróżniejsze produkty. Może to być zarówno ryż, jak i kasza, makaron oraz warzywa. Dobrze jest w takich momentach pamiętać i przyprawach, które doskonale wydobywają smak tych popularnych grzybów. Mówiąc o pieczarkach gotowanych, nie sposób nie wspomnieć o sosie pieczarkowym, który w kuchni polskiej jest często stosowanym dodatkiem do makaronów, kasz i mięs. Przedsiębiorstwa i lokale gastronomiczne chętnie sięgają po przepisy, w których główną rolę grają pieczarki. Zazwyczaj zaopatrują się w ten produkt u dobrych dostawców, takich jak firma LOMANIA, kupując grzyby hurtowo. W takich przypadkach zawsze jest gwarancja dobrej jakości i świeżości produktu.

Dania z pieczarek marynowanych, smażonych i grillowanych

Pieczarki smażone stosuje się do wielu potraw. Zazwyczaj tak przyrządzone grzyby świetnie smakują z mięsami oraz zapiekankami. Bardzo popularnym daniem, gdzie stosuje się pieczarki, jest pizza w najróżniejszych odmianach. Smażonych pieczarek można użyć do przyrządzenia kotletów, gdzie łączy się je z mielonym mięsem i żółtym serem. Smażąc świeże pieczarki, należy używać jak najmniejszej ilości tłuszczu i solić je dopiero pod koniec tej czynności. W ten sposób zachowają one swój kształt i będą zwarte. Jeszcze mniej tłuszczu należy użyć w przypadku grillowania tych smacznych grzybów. Wystarczy tylko niewielka jego ilość oraz ulubione przyprawy. Pieczarki marynowane robi się najczęściej w warunkach domowych po to, aby poza sezonem cieszyć się ich smakiem podkreślonym odpowiednią marynatą. Takich przetworów z powodzeniem można użyć do przyrządzania najróżniejszych sałatek oraz zakąsek do mocnych alkoholi.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.