Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zastosowanie świeżych pieczarek w gastronomii
Pieczarki surowe i gotowane
Pieczarki stosowane są podczas przygotowania wielu potraw, gdzie dołączane są zarówno w formie surowej, jak i po obróbce termicznej. Surowe świetnie nadają się do różnego typu sałatek, a także na kanapki, gdzie zazwyczaj dobrze komponują się z innymi produktami. W wielu lokalach, szczególnie tych preferujących kuchnię domową, z pieczarek gotuje się tradycyjną zupę pieczarkową. Z pieczarek gotowanych, można również zrobić sałatki, dodając najróżniejsze produkty. Może to być zarówno ryż, jak i kasza, makaron oraz warzywa. Dobrze jest w takich momentach pamiętać i przyprawach, które doskonale wydobywają smak tych popularnych grzybów. Mówiąc o pieczarkach gotowanych, nie sposób nie wspomnieć o sosie pieczarkowym, który w kuchni polskiej jest często stosowanym dodatkiem do makaronów, kasz i mięs. Przedsiębiorstwa i lokale gastronomiczne chętnie sięgają po przepisy, w których główną rolę grają pieczarki. Zazwyczaj zaopatrują się w ten produkt u dobrych dostawców, takich jak firma LOMANIA, kupując grzyby hurtowo. W takich przypadkach zawsze jest gwarancja dobrej jakości i świeżości produktu.Dania z pieczarek marynowanych, smażonych i grillowanych
Pieczarki smażone stosuje się do wielu potraw. Zazwyczaj tak przyrządzone grzyby świetnie smakują z mięsami oraz zapiekankami. Bardzo popularnym daniem, gdzie stosuje się pieczarki, jest pizza w najróżniejszych odmianach. Smażonych pieczarek można użyć do przyrządzenia kotletów, gdzie łączy się je z mielonym mięsem i żółtym serem. Smażąc świeże pieczarki, należy używać jak najmniejszej ilości tłuszczu i solić je dopiero pod koniec tej czynności. W ten sposób zachowają one swój kształt i będą zwarte. Jeszcze mniej tłuszczu należy użyć w przypadku grillowania tych smacznych grzybów. Wystarczy tylko niewielka jego ilość oraz ulubione przyprawy. Pieczarki marynowane robi się najczęściej w warunkach domowych po to, aby poza sezonem cieszyć się ich smakiem podkreślonym odpowiednią marynatą. Takich przetworów z powodzeniem można użyć do przyrządzania najróżniejszych sałatek oraz zakąsek do mocnych alkoholi.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana