10 października 2021

Kategoria:
Gastronomia

Zastosowanie świeżych pieczarek w gastronomii

Pieczarki są produktem zdrowym i smacznym, który ma szerokie zastosowanie w gastronomii. Tak się, jednak składa, że najwięcej walorów smakowych można z nich wydobyć, gdy są połączone z innymi produktami. Jednak wcale nie oznacza to, że te popularne grzyby nie są chętnie zjadane w czystej postaci. Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia samej potrawy. Do tworzenia, jakich potraw używa się pieczarek?

Pieczarki surowe i gotowane

Pieczarki stosowane są podczas przygotowania wielu potraw, gdzie dołączane są zarówno w formie surowej, jak i po obróbce termicznej. Surowe świetnie nadają się do różnego typu sałatek, a także na kanapki, gdzie zazwyczaj dobrze komponują się z innymi produktami. W wielu lokalach, szczególnie tych preferujących kuchnię domową, z pieczarek gotuje się tradycyjną zupę pieczarkową.

Z pieczarek gotowanych, można również zrobić sałatki, dodając najróżniejsze produkty. Może to być zarówno ryż, jak i kasza, makaron oraz warzywa. Dobrze jest w takich momentach pamiętać i przyprawach, które doskonale wydobywają smak tych popularnych grzybów. Mówiąc o pieczarkach gotowanych, nie sposób nie wspomnieć o sosie pieczarkowym, który w kuchni polskiej jest często stosowanym dodatkiem do makaronów, kasz i mięs.

Przedsiębiorstwa i lokale gastronomiczne chętnie sięgają po przepisy, w których główną rolę grają pieczarki. Zazwyczaj zaopatrują się w ten produkt u dobrych dostawców, takich jak firma LOMANIA, kupując grzyby hurtowo. W takich przypadkach zawsze jest gwarancja dobrej jakości i świeżości produktu.

Dania z pieczarek marynowanych, smażonych i grillowanych

Pieczarki smażone stosuje się do wielu potraw. Zazwyczaj tak przyrządzone grzyby świetnie smakują z mięsami oraz zapiekankami. Bardzo popularnym daniem, gdzie stosuje się pieczarki, jest pizza w najróżniejszych odmianach. Smażonych pieczarek można użyć do przyrządzenia kotletów, gdzie łączy się je z mielonym mięsem i żółtym serem.

Smażąc świeże pieczarki, należy używać jak najmniejszej ilości tłuszczu i solić je dopiero pod koniec tej czynności. W ten sposób zachowają one swój kształt i będą zwarte. Jeszcze mniej tłuszczu należy użyć w przypadku grillowania tych smacznych grzybów. Wystarczy tylko niewielka jego ilość oraz ulubione przyprawy.

Pieczarki marynowane robi się najczęściej w warunkach domowych po to, aby poza sezonem cieszyć się ich smakiem podkreślonym odpowiednią marynatą. Takich przetworów z powodzeniem można użyć do przyrządzania najróżniejszych sałatek oraz zakąsek do mocnych alkoholi.