Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zastosowanie kwasu solnego w branży spożywczej
Możliwości zastosowania kwasu solnego spożywczego
Przemysł spożywczy wymaga niezawodnych, zaawansowanych, najnowocześniejszych technologii, a także surowców najwyższej jakości. Kwas solny spożywczy to najważniejszy kwas o szerokim zastosowaniu, m.in. w cukrownictwie oraz browarnictwie. W pierwszym przypadku wykorzystuje się zalety i właściwości kwasu solnego. Zwykle pełni on funkcję regulatora kwasowości, substancji hydrolizującej, zobojętniającej, czy też czynnika koagulującego składniki. Kwas solny spożywczy wykorzystuje się zwykle do produkcji żelatyny, glukozy i inwersji cukru. W browarnictwie zastosowanie kwasu solnego pozwala obniżyć pH wody, dzięki czemu warzenie przebiega w prawidłowy sposób. Wykorzystanie odpowiedniej ilości kwasu solnego o danym stężeniu wpływa na walory smakowe piwa i jego właściwości.Bezpieczeństwo zastosowania kwasu solnego w branży spożywczej
W żywności kwas solny występuje w formie regulatora kwasowości. Można go znaleźć m.in. w serkach homogenizowanych, syropach, przyprawach, niskoprocentowych napojach alkoholowych, serkach twarogowych, wyrobach cukierniczych, żywności dla niemowląt, czy też w produktach zbożowych. Kwas solny jest powszechnie uznany za bezpieczny dodatek do żywności. Nie została ustalona żadna maksymalna dzienna dawka tego związku. Nie stwierdzono także, aby powodował jakiekolwiek skutki uboczne w organizmie. Właśnie dlatego może być stosowany nawet w produktach przeznaczonych dla dzieci i niemowląt. Bezpieczny kwas solny, jaki oferuje dystrybutor kwasów organicznych i nieorganicznych Tomchem z Łodzi wyróżnia się niewielkim stężeniem – od 9 do 33%.Jak przechowywać kwas solny spożywczy?
Kwas solny jest substancją chemiczną, dlatego też należy postępować z nim zgodnie z przeznaczeniem. Istotne, aby przechowywać kwas solny w miejscach i opakowaniach do tego przeznaczonych. Pomieszczenia magazynowe powinny mieć odpowiednią wentylację, a konkretne substancje na półce muszą być od siebie odpowiednio oddzielone w zależności od składu chemicznego i przeznaczenia. Zanim kupi się kwas solny spożywczy, należy dobrać odpowiednie stężenie. Powinien także spełniać wszelkie normy, dlatego też warto kupować go od sprawdzonych dystrybutorów.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana