Artykuł sponsorowany

Zastosowanie kwasu solnego w branży spożywczej

Zastosowanie kwasu solnego w branży spożywczej
Kwas solny spożywczy to chemiczny związek, który jest roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Wyróżnia się silnie żrącymi właściwościami, ostrym, drażniącym zapachem, bezbarwnym kolorem. Kwas solny spożywczy powstaje na skutek syntezy bezpośredniej z pierwiastków na skutek spalania chloru w wodorze. Następnie dochodzi do absorpcji w wodzie powstającego chlorowodoru. Gdzie wykorzystuje się kwas solny spożywczy?

Możliwości zastosowania kwasu solnego spożywczego

Przemysł spożywczy wymaga niezawodnych, zaawansowanych, najnowocześniejszych technologii, a także surowców najwyższej jakości. Kwas solny spożywczy to najważniejszy kwas o szerokim zastosowaniu, m.in. w cukrownictwie oraz browarnictwie. W pierwszym przypadku wykorzystuje się zalety i właściwości kwasu solnego. Zwykle pełni on funkcję regulatora kwasowości, substancji hydrolizującej, zobojętniającej, czy też czynnika koagulującego składniki. Kwas solny spożywczy wykorzystuje się zwykle do produkcji żelatyny, glukozy i inwersji cukru. W browarnictwie zastosowanie kwasu solnego pozwala obniżyć pH wody, dzięki czemu warzenie przebiega w prawidłowy sposób. Wykorzystanie odpowiedniej ilości kwasu solnego o danym stężeniu wpływa na walory smakowe piwa i jego właściwości.

Bezpieczeństwo zastosowania kwasu solnego w branży spożywczej

W żywności kwas solny występuje w formie regulatora kwasowości. Można go znaleźć m.in. w serkach homogenizowanych, syropach, przyprawach, niskoprocentowych napojach alkoholowych, serkach twarogowych, wyrobach cukierniczych, żywności dla niemowląt, czy też w produktach zbożowych. Kwas solny jest powszechnie uznany za bezpieczny dodatek do żywności. Nie została ustalona żadna maksymalna dzienna dawka tego związku. Nie stwierdzono także, aby powodował jakiekolwiek skutki uboczne w organizmie. Właśnie dlatego może być stosowany nawet w produktach przeznaczonych dla dzieci i niemowląt. Bezpieczny kwas solny, jaki oferuje dystrybutor kwasów organicznych i nieorganicznych Tomchem z Łodzi wyróżnia się niewielkim stężeniem – od 9 do 33%.

Jak przechowywać kwas solny spożywczy?

Kwas solny jest substancją chemiczną, dlatego też należy postępować z nim zgodnie z przeznaczeniem. Istotne, aby przechowywać kwas solny w miejscach i opakowaniach do tego przeznaczonych. Pomieszczenia magazynowe powinny mieć odpowiednią wentylację, a konkretne substancje na półce muszą być od siebie odpowiednio oddzielone w zależności od składu chemicznego i przeznaczenia. Zanim kupi się kwas solny spożywczy, należy dobrać odpowiednie stężenie. Powinien także spełniać wszelkie normy, dlatego też warto kupować go od sprawdzonych dystrybutorów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.