Kwas solny spożywczy
6 listopada 2021

Kategoria:
Gastronomia

Zastosowanie kwasu solnego w branży spożywczej

Kwas solny spożywczy to chemiczny związek, który jest roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Wyróżnia się silnie żrącymi właściwościami, ostrym, drażniącym zapachem, bezbarwnym kolorem. Kwas solny spożywczy powstaje na skutek syntezy bezpośredniej z pierwiastków na skutek spalania chloru w wodorze. Następnie dochodzi do absorpcji w wodzie powstającego chlorowodoru. Gdzie wykorzystuje się kwas solny spożywczy?

Możliwości zastosowania kwasu solnego spożywczego

Przemysł spożywczy wymaga niezawodnych, zaawansowanych, najnowocześniejszych technologii, a także surowców najwyższej jakości. Kwas solny spożywczy to najważniejszy kwas o szerokim zastosowaniu, m.in. w cukrownictwie oraz browarnictwie. W pierwszym przypadku wykorzystuje się zalety i właściwości kwasu solnego. Zwykle pełni on funkcję regulatora kwasowości, substancji hydrolizującej, zobojętniającej, czy też czynnika koagulującego składniki. Kwas solny spożywczy wykorzystuje się zwykle do produkcji żelatyny, glukozy i inwersji cukru. W browarnictwie zastosowanie kwasu solnego pozwala obniżyć pH wody, dzięki czemu warzenie przebiega w prawidłowy sposób. Wykorzystanie odpowiedniej ilości kwasu solnego o danym stężeniu wpływa na walory smakowe piwa i jego właściwości.

Bezpieczeństwo zastosowania kwasu solnego w branży spożywczej

W żywności kwas solny występuje w formie regulatora kwasowości. Można go znaleźć m.in. w serkach homogenizowanych, syropach, przyprawach, niskoprocentowych napojach alkoholowych, serkach twarogowych, wyrobach cukierniczych, żywności dla niemowląt, czy też w produktach zbożowych. Kwas solny jest powszechnie uznany za bezpieczny dodatek do żywności. Nie została ustalona żadna maksymalna dzienna dawka tego związku. Nie stwierdzono także, aby powodował jakiekolwiek skutki uboczne w organizmie. Właśnie dlatego może być stosowany nawet w produktach przeznaczonych dla dzieci i niemowląt. Bezpieczny kwas solny, jaki oferuje dystrybutor kwasów organicznych i nieorganicznych Tomchem z Łodzi wyróżnia się niewielkim stężeniem – od 9 do 33%.

Jak przechowywać kwas solny spożywczy?

Kwas solny jest substancją chemiczną, dlatego też należy postępować z nim zgodnie z przeznaczeniem. Istotne, aby przechowywać kwas solny w miejscach i opakowaniach do tego przeznaczonych. Pomieszczenia magazynowe powinny mieć odpowiednią wentylację, a konkretne substancje na półce muszą być od siebie odpowiednio oddzielone w zależności od składu chemicznego i przeznaczenia. Zanim kupi się kwas solny spożywczy, należy dobrać odpowiednie stężenie. Powinien także spełniać wszelkie normy, dlatego też warto kupować go od sprawdzonych dystrybutorów.