Artykuł sponsorowany

Zastosowanie grzybów w gastronomii

Zastosowanie grzybów w gastronomii
Niezwykły aromat grzybów leśnych jest zapachem, który przywodzi na myśl długie wędrówki wśród drzew i wieczorne przygotowywanie przepysznego sosu lub suszenie zebranych skarbów. Grzyby cenione są jednak nie tylko za zapach, cechuje je także wyjątkowy smak, który pozwala na ich szerokie zastosowanie w gastronomii. Sprawdź, dlaczego grzyby suszone są dobrą alternatywą dla grzybów świeżych oraz jakie pyszności można z nich przygotować.

Grzyby suszone jako idealna alternatywa dla świeżych grzybów

Do wyjątkowości grzybów, zarówno świeżych, jak i grzybów suszonych, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Są to takie składniki używane w kuchni, które potrafią zachwycić niemal każdego – jeśli nie smakiem, to chociaż zapachem. Nie każdy lubi jeść grzyby, natomiast ich specyficzny aromat potrafią docenić niemal wszyscy. Niestety w polskich lasach największy wysyp grzybów przypada wyłącznie na okres jesienny, a dokładnie od czerwca do września. To właśnie w tym czasie można liczyć na udane zbiory. Jednak te kilka miesięcy to dla wielu osób zbyt krótko, by cieszyć się niesamowitym smakiem i zapachem leśnych grzybów. Dlatego właśnie wielu grzybiarzy decyduje się na ususzenie zawartości swojego koszyka – po to, by cieszyć się nimi przez cały rok, nie tylko jesienią. Inni kupują grzyby suszone, na przykład u producenta grzybów suszonych Jampol. Zazwyczaj są to podmioty z branży gastronomicznej, które potrzebują mieć dużą ilość takich grzybów. Do najważniejszych zalet grzybów suszonych należy to, że:
  • są łatwe w przechowywaniu,
  • w wyniku suszenia nie są pozbawiane substancji odżywczych,
  • mogą być używane przez cały rok,
  • mogą być wykorzystywane dokładnie w taki sposób, jak grzyby świeże.

Do czego używane są świeże i suszone grzyby w branży gastronomicznej?

Grzyby, zarówno te świeże, jak i suszone, są stosowane w gastronomii do przygotowywania rozmaitych pyszności. Kojarzone są głównie z sosami do kasz, makaronów czy ziemniaków, ale to niejedyne zastosowanie tych wyjątkowych składników. Z grzybów powstają też niesamowite zupy – aromatyczne i prawdziwe niepowtarzalne w smaku. Bardzo często są także wykorzystywane do przygotowywania bigosu, który bez grzybów nie byłby tym samym. Mogą być też idealnym dodatkiem np. do mięs. Wykorzystanie grzybów może być naprawdę szerokie, ograniczeniem może być tylko wyobraźnia. Wiedzą o tym doskonale przedstawiciele branży gastronomicznej, którzy każdego dnia starają się zadowolić kubki smakowe swoich klientów – choć z pomocą grzybów nie jest to wcale takie trudne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.