Grzyby suszone w opakowaniach dla gastronomii i sieci handlowych
29 lipca 2021

Kategoria:
Gastronomia

Zastosowanie grzybów w gastronomii

Niezwykły aromat grzybów leśnych jest zapachem, który przywodzi na myśl długie wędrówki wśród drzew i wieczorne przygotowywanie przepysznego sosu lub suszenie zebranych skarbów. Grzyby cenione są jednak nie tylko za zapach, cechuje je także wyjątkowy smak, który pozwala na ich szerokie zastosowanie w gastronomii. Sprawdź, dlaczego grzyby suszone są dobrą alternatywą dla grzybów świeżych oraz jakie pyszności można z nich przygotować.

Grzyby suszone jako idealna alternatywa dla świeżych grzybów

Do wyjątkowości grzybów, zarówno świeżych, jak i grzybów suszonych, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Są to takie składniki używane w kuchni, które potrafią zachwycić niemal każdego – jeśli nie smakiem, to chociaż zapachem. Nie każdy lubi jeść grzyby, natomiast ich specyficzny aromat potrafią docenić niemal wszyscy.

Niestety w polskich lasach największy wysyp grzybów przypada wyłącznie na okres jesienny, a dokładnie od czerwca do września. To właśnie w tym czasie można liczyć na udane zbiory. Jednak te kilka miesięcy to dla wielu osób zbyt krótko, by cieszyć się niesamowitym smakiem i zapachem leśnych grzybów. Dlatego właśnie wielu grzybiarzy decyduje się na ususzenie zawartości swojego koszyka – po to, by cieszyć się nimi przez cały rok, nie tylko jesienią. Inni kupują grzyby suszone, na przykład u producenta grzybów suszonych Jampol. Zazwyczaj są to podmioty z branży gastronomicznej, które potrzebują mieć dużą ilość takich grzybów. Do najważniejszych zalet grzybów suszonych należy to, że:

  • są łatwe w przechowywaniu,
  • w wyniku suszenia nie są pozbawiane substancji odżywczych,
  • mogą być używane przez cały rok,
  • mogą być wykorzystywane dokładnie w taki sposób, jak grzyby świeże.

Do czego używane są świeże i suszone grzyby w branży gastronomicznej?

Grzyby, zarówno te świeże, jak i suszone, są stosowane w gastronomii do przygotowywania rozmaitych pyszności. Kojarzone są głównie z sosami do kasz, makaronów czy ziemniaków, ale to niejedyne zastosowanie tych wyjątkowych składników. Z grzybów powstają też niesamowite zupy – aromatyczne i prawdziwe niepowtarzalne w smaku. Bardzo często są także wykorzystywane do przygotowywania bigosu, który bez grzybów nie byłby tym samym. Mogą być też idealnym dodatkiem np. do mięs.

Wykorzystanie grzybów może być naprawdę szerokie, ograniczeniem może być tylko wyobraźnia. Wiedzą o tym doskonale przedstawiciele branży gastronomicznej, którzy każdego dnia starają się zadowolić kubki smakowe swoich klientów – choć z pomocą grzybów nie jest to wcale takie trudne.