zastosowanie folii w cateringu
27 listopada 2019

Kategoria:
Gastronomia

Zastosowanie folii w cateringu
5 (100%) / 1 głosów

Zastosowanie folii w cateringu

W dzisiejszych, zabieganych czasach wiele osób nie ma zbyt dużo czasu, by samodzielnie przygotowywać swoje posiłki, a stołowanie się w lokalach gastronomicznych jest drogie i również wymaga poświęcenia nieco czasu. Dlatego też coraz większą popularnością cieszą się usługi cateringowe. Firmy w tej branży używają licznych produktów, znanych również z każdej kuchni – należą do nich folie spożywcze.

Folia aluminiowa

Folia z bardzo cienkich arkuszy aluminium znajduje bardzo szerokie zastosowanie zarówno w przygotowaniu, jak i przechowywaniu potraw.

– Posiada ona dwie strony: błyszczącą i matową – mówi przedstawiciel firmy PartnerNie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale tylko błyszcząca strona charakteryzuje się tym, że odbija energię ciepłą – strona matowa je przepuszcza. Dlatego to, w jaki sposób użyjemy folii zależeć będzie od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Generalnie folia wykorzystywana jest do przygotowywania potraw pieczonych i duszonych. Jeśli wykorzystujemy folię w ten sposób, jej błyszcząca strona powinna być skierowana do wewnątrz – energia cieplna ulatująca z potrawy zostanie zatrzymana i odbita, przy okazji również zapobiegniemy również nadmiernemu wysychaniu jedzenia. Jeśli folii używamy do przechowywania żywności, błyszcząca strona powinna znaleźć się po stronie zewnętrznej – w ten sposób zapobiegnie ona nadmiernemu nagrzewaniu się jedzenia i posłuży wydłużeniu jego przydatności do spożycia.

Zastosowanie folii aluminiowej w cateringu ma kluczowe znaczenie, ponieważ umożliwia skrócenie czasu potrzebnego do ugotowaniu potraw, co jest bardzo ważne przy masowej produkcji jedzenia.

Folie z tworzyw sztucznych

Odmienną kategorią produktów są folie spożywcze wytwarzane z różnego rodzaju tworzyw sztucznych. Powszechnie wykorzystywane są one do przechowywania żywności. W domowych kuchniach zazwyczaj stosuje się elastyczne folie, w które można zawinąć bezpośrednio dany produkt lub potrawą, bądź użyć je od zabezpieczenia naczynia, w którm jedzenie jest przechowywane. Firmy cateringowe używają specjalnych, mniej elastycznych ale bardziej wytrzymałych folii przeznaczonych do zgrzewania, czyli zamykania plastikowych opakowań z gotowymi produktami metodą próżniową lub MAP (modyfikowana atmosfera opakowanie – metoda polega na wykorzystaniu specjalnej mieszanki gazów, które wydłużają czas przydatności jedzenia do spożycia). Tworzywa te nie przepuszczają wilgoci i powietrza, przez co świetnie zabezpieczają jedzenie przez wysychaniem, utratą świeżości oraz przenikaniem zapachów. Odznaczają się również relatywnie wysoką odpornością na temperatury – nie roztapiają się podczas odgrzewania jedzenia w mikrofalówce. Folie tego typu powinny posiadać atesty stwierdzające, że nie mają one żadnego wpływu na smak, jakość oraz właściwości spożywcze jedzenia.