Ekstrakt spożywczy
16 lutego 2020

Kategoria:
Gastronomia

Zastosowanie ekstraktów w produkcji spożywczej, suplementów diety i odżywek

Zarówno walory smakowe produktów, jak i wartości odżywcze są ściśle uzależnione od jakości znajdujących się w nich składników. W branży spożywczej, a także podczas produkcji odżywek oraz suplementów diety ogromną rolę odgrywają rozmaite ekstrakty. Wzbogacają one skład żywności i sprawiają, że staje się wartościowsza dla organizmu człowieka. Czym są ekstrakty i jak się je wykorzystuje?

Ekstrakty – co to takiego?

Ekstraktami nazywa się substancje, które są wyodrębniane z innych produktów poprzez przeprowadzenie odpowiednich reakcji. Produkty te mogą być płynami, ale również mieć stałą konsystencję.

Jednymi z najpopularniejszych ekstraktów są te, które udaje się pozyskać z roślin oraz owoców. Wytwarza się je także z ziół. Można nimi zastępować sztuczne składniki, które dodaje się do żywności.

Ekstraktami nazywane są też czyste związki chemiczne. Wyodrębnia się je na drodze takich procesów jak destylacja, krystalizacja czy wymrażanie. Mogą być one stosowane jako składniki rozmaitych odżywek i suplementów diety, po które chętnie sięgają sportowcy. Zapewniają one, że w produktach tych znajduje się właściwe stężenie cennych składników.

Ekstrakty są od lat stosowane w rozmaitych produktach spożywczych. Jednak wzbogacają również skład suplementów stosowanych przez osoby, które szczególnie dbają o swoje zdrowie i formę. Dobrej jakości ekstrakty nie tylko przyczyniają się do podkreślenia smaku i aromatu. Receptura uzupełniona tymi substancjami staje się pełnowartościowa” – mówi ekspert z firmy ILKOW TRADE.

W jaki sposób wykorzystuje się ekstrakty?

Ekstrakty znalazły zastosowanie chociażby w piekarnictwie i cukiernictwie. Dzięki używaniu ksylitolu oraz stewii – czyli naturalnych zamienników cukrów – można znacznie obniżyć kaloryczność wyrobów. Wraz z pektynami pozyskiwanymi z jabłek oraz z cytrusów są one wykorzystywane także w branży przetwórstwa owocowego.

Ekstrakty są bardzo często używane do produkcji napojów energetycznych. Ekstrakt z guarany czy z zielonej herbaty to substancje całkowicie naturalne, a jednocześnie wykazujące właściwości pobudzające. W odżywkach przyjmowanych przez sportowców oraz w suplementach diety znajduje się nierzadko wyciąg z żeń-szenia. Usprawnia on pracę serca oraz obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

W składzie odżywek pojawiają się również izolaty z białek – w tym zwłaszcza białko serwatkowe. Powstaje ono dzięki procesowi mikrofiltracji. Jest doskonale przyswajalne i wchłaniane przez organizm. Efekty stosowania tego białka są szybko widoczne – przyczynia się ono do zwiększenia masy mięśniowej.