Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zasady i normy związane z konfekcjonowaniem warzyw
Transport owoców i warzyw
Do transportu warzyw i owoców nadają się specjalne skrzynki. Mogą one być z drewna lub najczęściej z tworzyw sztucznych. Powinny przy tym jednak spełniać standardy europejskie, a więc wykazywać wysoką jakość i trwałość. Przede wszystkim jednak powinien im być przyznany atest, pozwalający na kontakt z żywnością. Materiały te muszą posiadać deklarację zgodności z rozporządzeniem 1935/2004 Parlamentu Europejskiego. Skrzynki transportowe, używane przez rolników oraz pośredników, takich jak hurtownia PLON, muszą zapewniać owocom i warzywom możliwość oddychania i parowania. Nieco inne opakowana będą dedykowane owocom miękkim, takim jak truskawki czy maliny, a inne jabłkom czy pomidorom. Natomiast warzywa, takie jak ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka czy cebula, nie wymagają skrzynek. W tym wypadku opakowaniem są worki, najczęściej ażurowe. Kolor przezroczystego opakowania jest zazwyczaj tak dobierany, aby podkreślał naturalny koloryt warzywa.Temperatura optymalna dla płodów rolnych
Bardzo istotną rolę podczas transportu i przechowywania gra temperatura. Powinna być dopasowana do specyfiki towaru, albowiem odpowiada za jego świeżość. Tak się składa, że najbardziej narażone na zepsucie są owoce miękkie, czyli maliny, truskawki lub borówki. Najczęściej pakowane są one w pojemniki jednorazowego użytku, albowiem w żądnym wypadku nie można ich umyć i zdezynfekować. Owoce takie, jak winogrona pakowane są w torebki foliowe, które mają odpowiednią perforację. Podobnie jest w przypadku owoców czy warzyw w plastikowych pojemnikach. Nigdy nie są one szczelnie zamknięte.Odpowiednia kontrola
Konfekcjonowanie warzyw podlega stałej kontroli, która na mocy ustawy została powierzona Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów w Rolno-Spożywczych. Kontrole zostają przeprowadzane na każdym etapie produkcji i dystrybucji. Tak więc sprawdzane są hurtownie, centra logistyczne, supermarkety, a także stanowiska sprzedaży detalicznej. System kontroli zależy od pory roku oraz specyfiki regionu.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana