Artykuł sponsorowany

Zasady i normy związane z konfekcjonowaniem warzyw

Zasady i normy związane z konfekcjonowaniem warzyw
Produkty żywnościowe, które są pozyskiwane w trakcie działalności rolniczej, wymagają specjalnych zabezpieczeń podczas transportu i przechowywania. Owoce i warzywa nie są zbyt trwałe, dlatego ich konfekcjonowanie powinno przebiegać według ustalonych zasad. Najważniejsze w tym wypadku są opakowania. Istotny jest materiał, z jakiego zostały wykonane, jakość transportu oraz to, czy mogą zostać użyte powtórnie.

Transport owoców i warzyw

Do transportu warzyw i owoców nadają się specjalne skrzynki. Mogą one być z drewna lub najczęściej z tworzyw sztucznych. Powinny przy tym jednak spełniać standardy europejskie, a więc wykazywać wysoką jakość i trwałość. Przede wszystkim jednak powinien im być przyznany atest, pozwalający na kontakt z żywnością. Materiały te muszą posiadać deklarację zgodności z rozporządzeniem 1935/2004 Parlamentu Europejskiego. Skrzynki transportowe, używane przez rolników oraz pośredników, takich jak hurtownia PLON, muszą zapewniać owocom i warzywom możliwość oddychania i parowania. Nieco inne opakowana będą dedykowane owocom miękkim, takim jak truskawki czy maliny, a inne jabłkom czy pomidorom. Natomiast warzywa, takie jak ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka czy cebula, nie wymagają skrzynek. W tym wypadku opakowaniem są worki, najczęściej ażurowe. Kolor przezroczystego opakowania jest zazwyczaj tak dobierany, aby podkreślał naturalny koloryt warzywa.

Temperatura optymalna dla płodów rolnych

Bardzo istotną rolę podczas transportu i przechowywania gra temperatura. Powinna być dopasowana do specyfiki towaru, albowiem odpowiada za jego świeżość. Tak się składa, że najbardziej narażone na zepsucie są owoce miękkie, czyli maliny, truskawki lub borówki. Najczęściej pakowane są one w pojemniki jednorazowego użytku, albowiem w żądnym wypadku nie można ich umyć i zdezynfekować. Owoce takie, jak winogrona pakowane są w torebki foliowe, które mają odpowiednią perforację. Podobnie jest w przypadku owoców czy warzyw w plastikowych pojemnikach. Nigdy nie są one szczelnie zamknięte.

Odpowiednia kontrola

Konfekcjonowanie warzyw podlega stałej kontroli, która na mocy ustawy została powierzona Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów w Rolno-Spożywczych. Kontrole zostają przeprowadzane na każdym etapie produkcji i dystrybucji. Tak więc sprawdzane są hurtownie, centra logistyczne, supermarkety, a także stanowiska sprzedaży detalicznej. System kontroli zależy od pory roku oraz specyfiki regionu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.