Konfekcjonowanie warzyw
4 grudnia 2021

Kategoria:
Gastronomia

Zasady i normy związane z konfekcjonowaniem warzyw

Produkty żywnościowe, które są pozyskiwane w trakcie działalności rolniczej, wymagają specjalnych zabezpieczeń podczas transportu i przechowywania. Owoce i warzywa nie są zbyt trwałe, dlatego ich konfekcjonowanie powinno przebiegać według ustalonych zasad. Najważniejsze w tym wypadku są opakowania. Istotny jest materiał, z jakiego zostały wykonane, jakość transportu oraz to, czy mogą zostać użyte powtórnie.

Transport owoców i warzyw

Do transportu warzyw i owoców nadają się specjalne skrzynki. Mogą one być z drewna lub najczęściej z tworzyw sztucznych. Powinny przy tym jednak spełniać standardy europejskie, a więc wykazywać wysoką jakość i trwałość. Przede wszystkim jednak powinien im być przyznany atest, pozwalający na kontakt z żywnością. Materiały te muszą posiadać deklarację zgodności z rozporządzeniem 1935/2004 Parlamentu Europejskiego.

Skrzynki transportowe, używane przez rolników oraz pośredników, takich jak hurtownia PLON, muszą zapewniać owocom i warzywom możliwość oddychania i parowania. Nieco inne opakowana będą dedykowane owocom miękkim, takim jak truskawki czy maliny, a inne jabłkom czy pomidorom. Natomiast warzywa, takie jak ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka czy cebula, nie wymagają skrzynek. W tym wypadku opakowaniem są worki, najczęściej ażurowe. Kolor przezroczystego opakowania jest zazwyczaj tak dobierany, aby podkreślał naturalny koloryt warzywa.

Temperatura optymalna dla płodów rolnych

Bardzo istotną rolę podczas transportu i przechowywania gra temperatura. Powinna być dopasowana do specyfiki towaru, albowiem odpowiada za jego świeżość. Tak się składa, że najbardziej narażone na zepsucie są owoce miękkie, czyli maliny, truskawki lub borówki. Najczęściej pakowane są one w pojemniki jednorazowego użytku, albowiem w żądnym wypadku nie można ich umyć i zdezynfekować. Owoce takie, jak winogrona pakowane są w torebki foliowe, które mają odpowiednią perforację. Podobnie jest w przypadku owoców czy warzyw w plastikowych pojemnikach. Nigdy nie są one szczelnie zamknięte.

Odpowiednia kontrola

Konfekcjonowanie warzyw podlega stałej kontroli, która na mocy ustawy została powierzona Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów w Rolno-Spożywczych. Kontrole zostają przeprowadzane na każdym etapie produkcji i dystrybucji. Tak więc sprawdzane są hurtownie, centra logistyczne, supermarkety, a także stanowiska sprzedaży detalicznej. System kontroli zależy od pory roku oraz specyfiki regionu.