Artykuł sponsorowany

Zaopatrzenie restauracji bezglutenowej.

Zaopatrzenie restauracji bezglutenowej.
Choć niespożywanie potraw zawierających gluten w ostatnich latach stało się całkiem „modne”, to w przypadku osób cierpiących na nietolerancję tego składnika i chorych na celiakię do czynienia mamy z modą, która nie przemija. Na szczęście trend przyczynił się do zwiększenia dostępności zarówno bezglutenowych produktów, jak i restauracji serwujących takież posiłki. A jak powinny być zaopatrzone tego typu lokale? Zgodnie z coraz bardziej powszechną intuicją na temat diety bezglutenowej podstawą jest zastąpienie tradycyjnej mąki pszennej mąką pozbawioną glutenu, za to wzbogaconą substancjami, dzięki którym zachowane są charakterystyczne dla zwykłej mąki właściwości, takie jak choćby spoistość przygotowywanych z niej potraw. Jeśli chodzi o te ostatnie, to dzięki zastosowaniu bezglutenowej mąki stworzyć można tak klasyczne pozycje, jak pierogi, makarony, chleb oraz ciastka.

Smaczne alternatywy

Podobny, a nawet znacznie bardziej ciekawy kulinarnie efekt uzyskuje się także poprzez zastosowanie mąki z produktów naturalnie niezawierających glutenu (jak np. ryż, kukurydza, soczewica, migdały) oraz składników nadających potrawom pożądanych cech.
Spoistość zapewnić mogą chociażby rozdrobnione banany, jajka, mielone siemię lniane, daktyle czy czarna fasola – słyszymy w restauracji pensjonatu Willa „Koala” w Karpaczu, gdzie serwuje się bezglutenowe potrawy.

„Know-how”

Skojarzenie mąki pszennej z glutenem ma całkiem sporo osób. Znacznie mniej jednak jest świadomych tego, że gluten znajdować się może także w proszku do pieczenia, dżemach, wędlinach, jogurtach, kostkach rosołowych, a nawet w… herbacie. Zarówno właściciele, jak i personel restauracji bezglutenowej muszą jednak koniecznie zdawać sobie z tego faktu sprawę. Najlepiej zaś, by przeszli specjalistyczne szkolenie na temat diety bezglutenowej.

Ścisła separacja

Pozwoli to zyskać pewność, że również stosowane na zapleczu tego typu lokalu praktyki i techniki kulinarne spełniają wyśrubowane normy dotyczące przyrządzania potraw dla osób cierpiących na celiakię. Nie jest też bowiem szeroko znanym faktem to, że nie wystarczy przygotować danie z użyciem bezglutenowych składników. Ważne też, by na żadnym etapie produkcji nie miało ono kontaktu z produktami mogącymi zawierać gluten.

Elementy wyposażenia

Chodzi tu zarówno o okruszki pozostające na nożu do krojenia pieczywa i innych kuchennych akcesoriach, jak i np. o mąkę na stolnicy, a nawet w otworach wentylacyjnych miksera. Jeśli restauracja serwuje wyłącznie potrawy bezglutenowe, łatwiej zapanować nad tym, by takież produkty pozostawały całkowicie odseparowane od innych. Jeśli  natomiast w danym lokalu – co bardziej prawdopodobne – serwuje się zarówno bezglutenowe, jak i bardziej tradycyjne potrawy, wówczas zadbać trzeba o oddzielne szafki i odpowiednio oznaczone pojemniki do przechowywania, osobne akcesoria do przyrządzania potraw bezglutenowych czy stosowanie wymiennych, łatwych w czyszczeniu wkładów do urządzeń takich jak opiekacz czy toster.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.