Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety zdrowotne pomidorów
Właściwości zdrowotne pomidorów znane są od lat. Warzywo cenione jest ze względu na niską kaloryczność i wysoką zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. Są także źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę z nowotworem. Dzięki zawartości witaminy C pomagają wzmocnić odporność.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidory są bogatym źródłem wielu witamin. Oprócz witaminy C zawierają całą gamę witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Dzięki zawartości witaminy E nazywane są źródłem młodości. Specjaliści z Gospodarstwa Ogrodniczego Rafał Pietras działającego na terenie województwa lubelskiego zwracają uwagę, że pomidory zawierają także wiele składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk, sód i żelazo. Są zatem wskazane dla osób borykających się z anemią.
Czerwone pomidory pomagają w walce z niedoborem potasu, objawiającym się zatrzymaniem wody w organizmie i chronicznym zmęczeniem. Wskazaniem do spożywania pomidorów jest także ochrona przed szkodliwym promieniowaniem UV. Dzięki zawartości likopenu pomidor niweluje negatywne skutki działania promieni spożywczych. W połączeniu z beta-karotenem likopen pomaga także w walce z miażdżycą oraz zmniejsza ryzyko zawałów serca.
Właściwości zdrowotne pomidorów
Spożywanie pomidorów pozytywnie wpływa na wzrok. Likopen stymuluje prace przeciwutleniaczy, a tym samym pomaga chronić oczy przed chorobami wywoływanymi działaniem wolnych rodników. Co więcej, dzięki zawartości witaminy C, pomidor zwiększa przyswajalność żelaza, dlatego jest niezastąpiony w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Witamina C uczestniczy także w procesach przemiany tyrozyny, która wspomaga procesy metaboliczne i zapobiega odkładaniu się tłuszczu.
Pomidor bywa nazywany naturalnym lekiem uspokajającym. Dzięki zawartości witaminy B6 oraz kwasu foliowego stymuluje proces wytwarzania serotoniny, a magnez pomaga przywrócić równowagę psychiczną i redukuje stres. Potas korzystnie wpływa na działanie układu nerwowego, a tyrozyna ma działanie antydepresyjne.
Likopen pobudza syntezę prokolagenu, który odpowiedzialny jest za ochronę włókien kolagenowych. Witamina C stymuluje wytwarzanie kolagenu i zwiększa jego syntezę. Tym samym spożywanie pomidorów pomaga zachować młody wygląd skóry oraz przyczynia się do poprawy jej gęstości i sprężystości. Cenioną właściwością pomidorów jest ich działanie przeciwnowotworowe, które także wynika z zawartości likopenu i witaminy C. Oznacza to, że przy regularnym spożywaniu pomidorów ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów można zmniejszyć się nawet o 20%.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana