Artykuł sponsorowany

Zalety szynkowarów z termometrem

Zalety szynkowarów z termometrem

Chcąc cieszyć się naprawdę wyjątkowym smakiem jedzenia, należy przygotowywać je w domu. Dotyczy to nie tylko codziennie spożywanych posiłków. Dysponując odpowiednim akcesoriami, można samemu przygotowywać także wędliny i inne wyroby z mięsa. Okazuje się, że nie jest to trudne, zwłaszcza jeśli są do tego wykorzystywane funkcjonalne urządzenia. Jest nim z całą pewnością szynkowar z termometrem.

Szynkowar – co to takiego?

Szynkowar to urządzenie, które jest znane od wielu lat. Mimo że w sklepach można znaleźć rozmaite wyroby z mięs, to ostatnio wraca on do łask. Przygotowywane w nim wędliny są zdrowe i mają jednocześnie niepowtarzalny aromat.

W szynkowarze można przygotować rozmaite wędliny – szynki z drobiu, wieprzowe, konserwowe czy z peklowanego mięsa. Przy jego pomocy można przyrządzić doskonały boczek, karkówkę, karczek, łopatkę, a nawet kiełbasy. Obsługa tego sprzętu nie jest trudna. Nie wymaga ona stosowania specjalnej wiedzy o technikach wędliniarskich.

Szynkowary różnią się między sobą pod wieloma względami. Mogą być do nich dołączone inne akcesoria oraz mogą mieć większą lub mniejszą pojemność. Jednak każdy z nich składa się z pojemnika, pokrywki, płyty dociskowej oraz ze sprężyny.

Samodzielne przygotowanie szynek i innych wyrobów z mięsa wiąże się z ogromną satysfakcją. Ponadto takie domowe wędliny to prawdziwe rarytasy. Są aromatyczne, mają idealnie dopracowany smak, a przy tym są bardzo zdrowe. Mimo tego, aby szynka została przygotowana zgodnie z recepturą, warto sięgać po odpowiednie akcesoria. Jednym z nich jest funkcjonalny termometr” – mówi ekspert ze sklepu Przetwórstwo domowe.

Dlaczego warto postawić na szynkowar z termometrem?

Nikt nie lubi, kiedy wielogodzinne przygotowywanie przysmaków kończy się fiaskiem. Dotyczy to także szynkowaru oraz wędlin. Właściwe dodatki znacznie ułatwiają pracę nad przyrządzaniem pysznych wyrobów z mięsa.

Zaczynając produkcję własnych wędlin, należy do szynkowaru wlać wodę – musi zajmować ona około 4/5 jego objętości. Trzeba szczególną uwagę zwracać na jej temperaturę. Nie może ona być wyższa niż 80° C. Właśnie wtedy nieoceniony okazuje się termometr. Zbyt gorąca woda może sprawić, że smak szynki będzie daleki od tego, jaki zakładał przepis.

Termometr jest wprowadzany do wnętrza szynkowaru przez specjalny otwór. Dzięki temu można kontrolować, aby woda w jego wnętrzu nie zawrzała, a mięso miało optymalną temperaturę. Oczywiście można samemu obserwować, jak przebiega produkcja szynki – jest to jednak dosyć uciążliwe zadanie. Dlatego też kupując akcesoria kuchenne tego typu, warto zainwestować w modele z termometrem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.