szynka
20 marca 2020

Kategoria:
Gastronomia

Zalety szynkowarów z termometrem

Chcąc cieszyć się naprawdę wyjątkowym smakiem jedzenia, należy przygotowywać je w domu. Dotyczy to nie tylko codziennie spożywanych posiłków. Dysponując odpowiednim akcesoriami, można samemu przygotowywać także wędliny i inne wyroby z mięsa. Okazuje się, że nie jest to trudne, zwłaszcza jeśli są do tego wykorzystywane funkcjonalne urządzenia. Jest nim z całą pewnością szynkowar z termometrem.

Szynkowar – co to takiego?

Szynkowar to urządzenie, które jest znane od wielu lat. Mimo że w sklepach można znaleźć rozmaite wyroby z mięs, to ostatnio wraca on do łask. Przygotowywane w nim wędliny są zdrowe i mają jednocześnie niepowtarzalny aromat.

W szynkowarze można przygotować rozmaite wędliny – szynki z drobiu, wieprzowe, konserwowe czy z peklowanego mięsa. Przy jego pomocy można przyrządzić doskonały boczek, karkówkę, karczek, łopatkę, a nawet kiełbasy. Obsługa tego sprzętu nie jest trudna. Nie wymaga ona stosowania specjalnej wiedzy o technikach wędliniarskich.

Szynkowary różnią się między sobą pod wieloma względami. Mogą być do nich dołączone inne akcesoria oraz mogą mieć większą lub mniejszą pojemność. Jednak każdy z nich składa się z pojemnika, pokrywki, płyty dociskowej oraz ze sprężyny.

Samodzielne przygotowanie szynek i innych wyrobów z mięsa wiąże się z ogromną satysfakcją. Ponadto takie domowe wędliny to prawdziwe rarytasy. Są aromatyczne, mają idealnie dopracowany smak, a przy tym są bardzo zdrowe. Mimo tego, aby szynka została przygotowana zgodnie z recepturą, warto sięgać po odpowiednie akcesoria. Jednym z nich jest funkcjonalny termometr” – mówi ekspert ze sklepu Przetwórstwo domowe.

Dlaczego warto postawić na szynkowar z termometrem?

Nikt nie lubi, kiedy wielogodzinne przygotowywanie przysmaków kończy się fiaskiem. Dotyczy to także szynkowaru oraz wędlin. Właściwe dodatki znacznie ułatwiają pracę nad przyrządzaniem pysznych wyrobów z mięsa.

Zaczynając produkcję własnych wędlin, należy do szynkowaru wlać wodę – musi zajmować ona około 4/5 jego objętości. Trzeba szczególną uwagę zwracać na jej temperaturę. Nie może ona być wyższa niż 80° C. Właśnie wtedy nieoceniony okazuje się termometr. Zbyt gorąca woda może sprawić, że smak szynki będzie daleki od tego, jaki zakładał przepis.

Termometr jest wprowadzany do wnętrza szynkowaru przez specjalny otwór. Dzięki temu można kontrolować, aby woda w jego wnętrzu nie zawrzała, a mięso miało optymalną temperaturę. Oczywiście można samemu obserwować, jak przebiega produkcja szynki – jest to jednak dosyć uciążliwe zadanie. Dlatego też kupując akcesoria kuchenne tego typu, warto zainwestować w modele z termometrem.